Acaba de sortir “La Revolució” i “Amoria” de Josep Llunas i Pujals

L’Editorial Emboscall de Vic (http://www.emboscall.com/) acaba de treure al carrer “La Revolució – Amoria” de Josep Llunas i Pujals, amb edició filològica i pròleg de Jordi Martí Font. El llibre s’inclou en la col·lecció Menes, dedicada a la reedició d’obres literàries catalanes (i traduccions al català d’obres originals en altres idiomes) publicades abans de la Guerra Civil Espanyola, una col·lecció està coordinada per Jesús Aumatell i Àngel Rodríguez.

És un autèntic esdeveinment que tornem a tenir aquestes obres publicades en paper, ja que la «La Revolució» és la peça poètica més destacada de Josep Llunas, publicada en volum el 1886, i «Amoria» és el primer conte utòpic escrit en català, del mateix autor, publicat a l’Almanach de La Tramontana el 1896.

«La Revolució» és un poema èpic que Josep Llunas va escriure el 1886 situant els fets de la Comuna de París a Barcelona, de fet és l’única obra d’un poeta català dedicada a tractar aquest tema. Es tracta d’un llarg poema èpic en tres cants, un prefaci i una conclusió. Inclou algunes parts plenament ideològiques, sobretot la conclusió, però també d’altres més narratives, quadres de costums en vers, descripcions de batalles, converses entre els veïns revolucionaris, escenes de patiment i de lluita; i, sobretot, una constant caracterització positiva del coratge del poble davant l’opressió.

Per la seva banda, «Amoria» és la primera obra en català que podem incloure en el que era la de la literatura utòpica, germen de la ciència-ficció. Va ser publicada el 1896 per Llunas en català a l’«Almanach de La Tramontana» i el 1902 Anselmo Lorenzo el va traduir i el va publicar, apropiant-se’l, a «La Revista Blanca». «Amoria» explica la història d’un grup de «pobladors civilitzats» que són enviats a colonitzar «una important illa de la Polinèsia». El vaixell on viatgen, pateix una tempesta i els que aconsegueixen sobreviure funden un nou país anomenat Amoria, on els principis de la Internacional ordenen la vida de les persones.

Jordi Martí Font és l’autor del pròleg i d’aquesta edició, alhora que és doctor en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili amb la tesi «Josep Llunas i Pujals, literatura obrerista i la construcció de l’anarquia en català», dirigida per Magí Sunyer, de la qual n’ha publicat ja un volum dedicat a la «poesia obrerista» de Llunas, publicat per Edicions Rosa de Reus.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *