Escarbar la nit (47, 14 i 15 de maig de 2016… Literal, sobre llibres i idees radicals)

xarec-a-la-literal-20161-750x410
De ressaca postLiteral, tinc poques coses clares i una d’elles és que la gent que ha pensat, creat, fet i desenvolupat aquesta Fira dels llibres i les idees radicals l’he encertada de ple. Hi ha moltes coses a millorar però el moll de l’os i el centre de tot és impecable i ben clar. Si l’any passat era un intent enguany podem dir que és un èxit, i escric aquesta paraula conscient de la mandra que em fa com a paraula escriure-la. Però és així. Aquest 2016 Literal s’ha configurat com un epicentre i un indret de trobada de moltes de les iniciatives que en el món del llibre i voltants (la literatura sencera) volen (volem) fer mons nous i alhora esborrar aquest ple d’opressió, violència, ignomínia i patiment. Gràcies a totes i tots per fer-ho possible.

I anem a això de l’escarbera:
-Diverses autores: “¿Qué es el pueblo?. Editorial Casus Belli. Perquè tenir-los al costat il·lumina i els llibres crec que poden fer dia on s’allotgi la nit. I aquí “nit” no té res a veure amb la nit de “Los hijos de la noche”, és clar.
-JMa Uyà: “A l’Institut, fem teatre. Propostes de teatre per a joves”. Col·lecció El Taller del teatre, 15, de l’Editorial Emboscall. Sé què vull fer i espero fer-ho un altre cop aviat…
-Daniel Bensaïd: “Fragmentos descreïdos. Sobre mitos identitarios y república imaginaria”. Editorial Icaria. Un llibre per aclarir-se creient-se’l i no creient-se’l, però sobretot llegint-lo. D’un autor que encara desconec. Així que tema i autor, nous i il·luminadors, tal com la seva portada en què una mà amb un misto encèn una espelma.
-Josep Vicent Frechina: “pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània”. Els Llibres de Caramella. Finalment m’he fet soci de la “Caramella”, ara que l’Aleix ens ve cap a aquí, i aquest és un llibre imprescindible del Frechina que encara no he llegit ni escoltat, però que caurà ja.
-Rolando d’Alessandro: “Lluites o protestes?”. Editorial Descontrol. D’un autor que m’agrada, m’arriba i que aquest cop publica en una editorial que és més que això.
-Diverses autores: “Negra flama. Poesía antagonista en el Estado español”. Editat pel Sindicat d’Oficis Varis de la CNT de Jaén. 46 autores de poesia antagonista, la majoria desconegudes per a mi, per aprendre què es fa en aquest tros de món que té forma d’estat.
-Miquel Figuerola i Aldrofeu: “Revelacions”. Editorial l’Emboscall. La gent de L’Emboscall de Vic publica un dels col·laboradors de “La Tramuntana” i un dels seus llibres de poesia de somnis que esdevenen recurs per a l’humor sense més pretensió que entretenir i també per al crític, sàtira i somnis.
Ramon Escaler: “Quatre monòlegs i un quadro dramàtic”. Editorial L’Emboscall. Un autor de Torelló recuperat pe L’Emboscall que desconec però que formava part, també, de la literatura popular de finals del XIX i començament del XX.
-Lily Litvak: “El cuento anarquista (1880-1911)”. Edita Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo. Un llibre que canvia una part de la meva tesi, petita però transcendetn per entendre la figura de l’Anselmo Lorenzo. Ja n’aniré parlant però si tot és com diu aquest llibre l’Alselmo tindria, potser, una taca negra no menor.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *