Prendre la paraula

jordimartifont

26 d'abril de 2015
0 comentaris

Diluns 27 a les 8, presentem el primer llibre derivat de la meva tesi sobre Llunas a Reus

Almanach La Tramontana_1893_Page_20
Dilluns 27 de abril, de les vuit del vespre a les nou de la nit, a la Sala d’actes del Centre de Lectura de Reus l’Associació d’Estudis Reusencs presenta la seva nova publicació
“La poesia obrerista de Josep Llunas. Un intent d’estètica anarquista en la literatura catalana del segle XIX”, que recull un dels capítols de la meva tesi dedicada a Josep Llunas i Pujals. La presentació anirà a càrrec de Magí Sunyer, professor de Literatura Catalana de la URV i president de la Secció de Llengua i Literatura del Centre.

Josep Llunas i Pujals, nascut a Reus el 1852 i mort a Barcelona el 1905, és un dels teòrics i pràctics de l’anarquisme col·lectivista més destacats i populars del segle XIX, tan conegut aleshores com desconegut durant els segles XX i XXI. Anarquista, sindicalista, lliurepensador, maçó, catalanista, feminista, tipògraf, poeta, editor, periodista, gimnasta… la polièdrica figura de Llunas i Pujals continua, el 2014, en un tercer pla que no s’adiu amb la feina que desenvolupà en múltiples les facetes vitals a què es va dedicar -sovint com a pioner-, va destacar i va excel·lir.

La seva producció literària i les seves idees al voltant de l’estètica anarquista, que ell anomenava literatura obrerista, les va desenvolupar en diversos textos al llarg de la seva vida, però sobretot a partir de les pàgines del seu setmanari La Tramontana, una de les publicacions obreres més destacades del segle XIX, la de més durada a tot l’Estat espanyol, escrita íntegrament en català, venuda arreu dels Països Catalans i exemple clar de l’obertura de compàs que Llunas defensava des de la seva postura anarcocol·lectivista, ja que a les seves pàgines incloïa l’ampli espectre de les esquerres catalanes del moment. És a les seves pàgines on el reusenc va publicar una obra poètica àmplia i fidel a les seves idees socials, poemes signats amb molt diveros pseudònims com Ruc Nafrat, Elèctric, Gimnàstic o Lo Dimoni Gros. A banda de la poesia, Llunas es dedicà fonamentalment a l’assaig i és, alhora, el pioner de la literatura utòpica en català a partir d’un conte desconegut fins al dia d’avui que porta per títol “Amoria”.

https://www.google.com/calendar/render?eid=Xzk1aG0ycjFvY29yamNvOW02Z3JqYWViNTZrczM4YzlsNzVpMzJwMWtjcGlqMHA5ajcwcGoyZTFtY2sgY2VudHJlbGVjdHVyYXJldXNAbQ&pli=1&t=AKUaPmZ8dBqU1ZgRw1zF5u3T2q96oQm3nbCUMw6WHbvSEk1yMlukVbh1ZrGMaFfXqiulg4yDCBS3nnTvxvzFg1vRzv-9N_Ipuw&sf=true&output=xml#eventpage_6

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!