Prendre la paraula

jordimartifont

10 de febrer de 2015
0 comentaris

L’escola a Catalunya. Augmenten els diners per a la privada mentre es continuen fent classes en barracons a la pública

images
La Generalitat augmenta els concerts educatius a la privada el 17% mentre es fan classes en barracons, no es construeixen escoles promeses o, en plena onada de fred, hi ha centres sense calefacció.

“El dia 8 de gener, quan tornàvem de les vacances de Nadal, l’Institut estava gelat i la calefacció no funcionava. Vam fer classes a 9º C, mentre la direcció treia ferro a l’assumpte i relativitzava el problema dient que els termòmetres no eren fiables” Així s’explicaven professors del Ramon Berenguer IV, centre de secundària, situat al barri de Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet, el dia 6 de febrer de 2015. En aquest espai de temps els problemes s’havien agreujat.

El Ramon Berenguer consta de dos edificis, tots dos molt antics, que van ser escoles de primària amb anterioritat. L’edifici A correspon a aules 1r, 2n i 3r d’ESO. L’edifici B a 4t d’ESO i batxillerats. La calefacció de l’edifici A treballa amb una caldera nova, però al B la caldera té més de 30 anys.

El passat dia 2 de febrer, aquesta última va deixar de funcionar i els alumnes van fer classes amb temperatures de 5 o 6 graus. És un edifici al que amb prou feines toca el sol, té deficiències en tancaments de finestres i portes i l’aire es cola per molts llocs de manera que les condicions no han estat precisament favorables. El dia 3 els alumnes, que van a l’institut amb mantes i fan classes amb els abrics posats, decideixen al pati plantar-se al vestíbul i no fer classes, al crit de “sense calefacció no hi ha educació”.

La direcció decideix llavors incorporar als alumnes de l’edifici B al A. La conseqüència és imaginable: amuntegament. Es fan classes a la biblioteca, al menjador, als laboratoris, els desdoblaments es fan gairebé impossibles, els moviments de taules i cadires entre classes són continus, el temps entre classes i a les hores de la sortida l’amuntegament d’alumnes als passadissos és tal que se superen totes les mesures de seguretat. En cas d’emergència, l’evacuació de l’alumnat seria enormement difícil i és clar que no s’estan respectant els protocols de seguretat laboral. Aquesta situació ha coincidit amb un intercanvi escolar amb alumnes de Polònia que han fet fotos de la protesta dels alumnes i han estat represos per la direcció intentant, fins i tot, retirar els mòbils perquè no seguissin fent-les.

La direcció declarava a La Vanguardia (4-2-2015) que s’havia actuat amb rapidesa, que els alumnes no estaven perdent cap classe i que la reparació de la caldera era qüestió d’hores, però arriba el divendres dia 6 i el problema continua “la direcció està intentant evitar que se sàpiga que els alumnes van amb mantes a les classes, però el més greu és que no ha reunit al professorat, molt descontent amb la situació, per explicar-los què està passant realment”, ens diuen aquests professors. La pròpia alcaldessa de la localitat (les eleccions municipals són a prop) ha promès radiadors elèctrics, però la vella instal•lació no podria aguantar el seu funcionament sense que saltessin els diferencials permanentment. La Federació d’AMPAS denuncia que la calefacció només s’encén de 7 a 10, quan en la majoria d’instituts està fins a les 12 del migdia.

El problema és semblant al que va patir el Josep Sol, centre d’educació especial, també de la mateixa ciutat. La Directa digital es va fer ressò del problema i explicava (4-2-2015) com la calefacció no funcionava a les aules, el que va obligar a canviar l’organització del centre durant alguns dies. Només la intervenció de l’Ajuntament, instal•lant radiadors elèctrics, va solucionar provisionalment el problema.

Les retallades pressupostàries en ensenyament es tradueixen en situacions com aquestes, en què les condicions per a un ensenyament de qualitat “brillen per la seva absència” Però podem afegir altres problemes en ciutats properes. Així, a Montgat, l’escola infantil Salvador Espriu situada en un edifici molt antic, realitza part de les seves funcions en un barracó al pati. El pati necessita reformes en zones d’escales poc segures que fan perillar la integritat física dels nens, a les parets de les aules se’ls cau la pintura, la sala de professors no pot ser anomenada així doncs consisteix en un petit habitacle on amb prou feines hi caben 3 persones alhora. A la mateixa ciutat, la comunitat educativa de l’escola Marina, porta esperant 7 anys una escola nova, la construcció del qual va acordar entre administració local i la Generalitat.

També a Badalona, a la zona de Montigalà, pares i alumnes es manifesten perquè es compleixin les promeses de construcció d’una escola de primària i d’un institut de secundària, la construcció ja estava pressupostada des de 2010. L’Institut Ventura Gassol està instal•lat provisionalment en una antiga escola de primària, i l’escola Montigalà està encara en barracons. Les gestions realitzades per la comunitat educativa han aconseguit que els pressupostos de la Generalitat contemplin una partida de 4,5 milions d’euros per a la construcció de l’institut nou, però és per a una obra que estava projectada en 7,5 milions. Sens dubte insuficient, i, a més, no es diu res de l’escola de primària.

Mentrestant, la Generalitat contempla en els pressupostos de 2015 l’augment dels concerts educatius amb la privada en un 17,53%. Qui dóna més?

Per a més informació i solidaritat amb els centres:

https://www.change.org/p/artur-m%C3%A1s-queremos-la-zona-educativa-de-montigal%C3%A0-ya/u/9553486

https://www.change.org/p/artur-m%C3%A1s-queremos-la-zona-educativa-de-montigal%C3%A0-ya?utm_source=action_alert&utm_medium=email&utm_campaign=234741&alert_id=dZIRgKtzpq_2Cf9b0Xdr3EQtat2f80l61HObcXzJ4XSXaScCG2kuDKeFrDkdwi0VmV6fN%2FiXVsb

http://www.lavanguardia.com/local/barcelones-nord/20150204/54425825723/instituto-santa-coloma-sin-calefaccion.html

https://directa.cat/lalumnat-de-lies-ramon-berenguer-iv-de-santa-coloma-de-gramenet-reclama-calefaccio-al-centre

http://www.totbadalona.com/2015/01/16/el-consell-escolar-de-montgat-demana-per-unanimitat-lescola-nova-al-municipi/

https://www.change.org/p/departament-d-ensenyament-de-la-generalitat-de-catalunya-construcci%C3%B3-i-dotaci%C3%B3-d-una-nova-escola-p%C3%BAblica-que-inclogui-infantil-prim%C3%A0ria-i-institut-a-montgat?recruiter=18611927&utm_campaign=signature_receipt&utm_medium=email&utm_source=share_petition

CGT Ensenyament,

Barcelona, 9 de febrer de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!