ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 2 de gener de 2021

Filosofia del llenguatge i coronaVirus

Una bona part de la filosofia del segle XX és filosofia del llenguatge.

La semiòtica estudia els signes. Un signe és un objecte físic (S) que fa referència a una altra cosa o designat (D), envers un subjecte o interpret (I).

La designació es dona a nivell conceptual (conceptes, proposicions, teories). La intensió d’un concepte són les propietats i relacions que el concepte sintetitza. El signe ‘fantasma’ fa referència al concepte «fantasma» que té com a intensió segons el DLC: «Objecte o, sobretot, persona que apareix en forma d’ésser real, tot i ser quelcom imaginat». Tenim, doncs, uns constructe mental que anomenem ‘fantasma’ i que intentem explicar. Aquesta explicació és la intensió.

La designació ens porta a la denotació, composta pel conjunt de totes les entitats a nivell físic que tenen les característiques del designat. ‘Fantasma’ té com a denotació el conjunt buit, no hi ha fantasmes.

En l’estudi de la pandèmia del coronavirus, la Rt o el risc de rebrot fan referència a constructes mentals que no tenen denotació, no hi ha Rts o riscos de rebrot com hi ha ingressats o morts. Ara bé, aquests conceptes no-observacionals no són purs fantasmes, fan el paper de variables intermèdies que enllacen propietats observables del sistema. Tanmateix per basar les decisions sobre les mesures a prendre respecte a la pandèmia en conceptes com la «Rt» o el «risc de rebrot», s’ha d’anar amb molt de compte i considerar a fons els càlculs que intenten capturar la intensió (potser no prou clara) d’aquests conceptes. El que realment tenim són aquests càlculs. Caldria considerar finalment conceptes observacionals amb denotació ben real com «nombre d’ingressats als hospitals» i «defuncions comunicades per les funeràries».

Em fa l’efecte que la inoperància de les nostres autoritats sanitàries davant la tercera onada la justifiquen mirant la Rt i el risc de rebrot sense voler mirar els ingressats i les defuncions. No entro en la motivació psicològica i/o sociològica que els porta a mirar cap a una altra banda (la Rt, el risc) i no mirar cap als hospitals i les funeràries. Cada dia que passa sense prendre les mesures adients per frenar aquesta tercera onada, ens porta a una situació més difícil i incontrolable.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent