Una entrevista al pedagog i dibuixant Frato: “La missió principal de l’escola ja no és ensenyar coses”

(Article i entrevista de “La Nación”, traduïda per Meritxell Reig Pellejà, amb Frato, Francesco Tonucci, pedagog i dibuixant que resumeix molt bé el que molts docents pensem sobre l’escola al segle XXI. He dit “molts”, no “tots”)

Per Agustina Lanusse, a “La Nación”

“La missió de l’escola ja no és ensenyar coses. Això ho fa millor la TV o Internet.” La definició, crida a suscitar una forta polèmica, és del reconegut pedagog italià Francesco Tonucci. Però si l’escola ja no ha d’ensenyar, quina és la seva missió? “Ha de ser el lloc on els nois aprenguin a manejar i utilitzar bé les noves tecnologies, on es transmeti un mètode de treball i recerca científica, es fomenti el coneixement crític i s’aprengui a cooperar i treballar en equip”, respon.

Per Tonucci, de 68 anys, nascut a Fano i radicat a Roma, l’escola no ha d’assumir un paper absorbent en la vida dels nois. Per això discrepa dels que defensen el doble torn escolar.

“Necessitem dels nens per salvar les nostres escoles”, explica Tonucci, llicenciat en Pedagogia a Milà, investigador, dibuixant i autor de Amb ulls de nen, La ciutat dels nens i Quan els nens diuen Prou!, entre d’altres llibres que han deixat empremta en docents i pares. Tonucci va arribar a l’Argentina per 15. vegada, convidat pel governador de Santa Fe, Hermes Binner, a qui va definir com “un luxe de governant”.

Dialogar amb LA NACION sobre el que realment importa a l’hora de formar els més nois i va deixar diverses lliçons, que molts mestres podrien anotar per posar en marxa a partir del proper cicle escolar.

Va proposar, en primer lloc, que els mestres aprenguin a escoltar el que diuen els nens, que es basen en el coneixement que ells porten de les seves experiències infantils per començar a fer classe. “No cal considerar els adults com a propietaris de la veritat que anuncien des d’una tarima”, va explicar.

Recomanar que “les escoles siguin belles, amb jardins, hortes on els nois puguin jugar i passejar tranquils, i no amb patis enormes i jocs uniformes que no suggereixen res més que descarrega explosiva per a nens sobreexigidos”.

I que els mestres no omplin de continguts als seus estudiants, sinó que escoltin el que ells ja saben, i que proposen mètodes interessants per discutir el coneixement que ells porten de casa, d’Internet, dels documentals televisius. “Que s’acabin els deures! Que l’escola sàpiga que no té el dret d’ocupar tota la vida dels infants. Que se’ls doni el temps per jugar. I molt”, és part del seu decàleg.

De parlar pausat i de pensament agut, Tonucci transmet la imatge d’un pare, un avi, un educador que va aprendre a veure la vida des de la perspectiva dels nens. I recorre el món demanant a crits a polítics i dirigents que respectin la veu dels més petits.

– ¿Com concep vostè una bona escola?

-L ‘escola s’ha de fer càrrec de les bases culturals dels nois. Abans de posar-se a ensenyar continguts, hauria de pensar-se a si mateixa com un lloc que ofereixi una proposta rica: un espai agradable on s’escolti música en els esbarjos, que estigui inundat d’art; on se’ls llegeixin als nois durant quinze minuts llibres cultes perquè prenguin contacte amb l’emoció de la lectura. Els nens no són sacs buits que cal “omplir” perquè no saben res. Els mestres han de valorar el coneixement, la història familiar que cada petit de sis anys comporta.

– Com s’haurien transmetre els coneixements?

-En realitat, els coneixements ja estan entre nosaltres: en els documentals, a Internet, en els llibres. L’escola ha d’ensenyar utilitzant un mètode científic. No crec en la postura dogmàtica de la mestra que té el saber i que ho transmet des d’una tarima o una pissarra mentre els alumnes (els que no saben res), anoten i escolten muts i avorrits. El nen aprèn a callar i calla tota la vida. Perd curiositat i actitud crítica.

– Què recomana?

-M’imagino aules sense pupitres, amb taules al voltant de les quals se sentin tots: alumnes i docents. I on tots junts donen suport, al centre, els seus coneixements, que són contradictoris, es fan preguntes i avancen en la recerca de la veritat. Que no és única ni inamovible.

– Quin és rol del mestre?

-El d’un facilitador, un adult que escolti i proposi mètodes i experiències interessants d’aprenentatge. Generalment els petits no estan acostumats a compartir les seves opinions, a dir el que no els agrada. Els docents haurien de tenir una actitud de curiositat davant el que els alumnes saben i volen. Els demanaria als mestres que convidessin als nens a portar el seu món dins de l’escola, que els permetessin portar els seus bales, els seus animalets, tot el que fa a la seva vida infantil. I que junts sortissin a explorar el fora.

-Diverses vegades vostè ha dit que l’escola no es relaciona amb la vida. Per què?

-Perquè proposa coneixements inútils que no tenen res a veure amb el món que envolta el nen. I amb raó aquests s’avorreixen. Avui no és necessari estudiar història dels avantpassats, sinó l’actual. Cal demanar als alumnes que es connectin amb el seu microhistòria familiar, la història del seu barri. Que portin el diari a l’aula i s’estudiï sobre la base de qüestions que tenen a veure amb l’aquí i ara. Això els ajudarà a interessar després per cultures més llunyanes i entrar en contacte amb elles.

– Com es pot motivar els alumnes davant dels atractius avenços de la tecnologia: el xat, el telèfon mòbil, els jocs de l’ordinador, l’iPod, la play station?

-L ‘escola no ha de competir amb instruments molt més rics i capaços. No ha de pensar que el seu paper és ensenyar coses. Això ho fa millor la TV o Internet. L’escola ha de ser el lloc on s’aprengui a manejar i utilitzar bé aquesta tecnologia, on es transmeti un mètode de treball i recerca científica, es fomenti el coneixement crític i s’aprengui a cooperar i treballar en equip.

– És positiva la doble escolaritat?

A Itàlia anomenem a aquest fenomen “escoles de temps ple”. La pregunta que em sorgeix és: ple de què? Aquesta és la qüestió. L’escola està assumint un paper massa absorbent en la vida dels nens. No ha d’envair tot el seu temps. La tasca escolar, per exemple, no té cap valor pedagògic. No serveix ni per a aprofundir ni per recuperar coneixements. Cal donar-los temps als nens. La Convenció dels Drets de l’Infant els reconeix a ells dos drets: a instruir ia jugar. Hauríem defensar el dret al joc fins considerar-ho un deure.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *