Prendre la paraula

jordimartifont

18 d'octubre de 2013
0 comentaris

Escarbar la nit 33 (18 d’octubre de 2013). Mana la Gloriosa i l’arribada de l’internacionalisme

Una setmana amb tres pujades a Barcelona cansa, i no per la gent ni pel tombar sinó perquè moure’s cansa i tanta gent per tot arreu a mi també. Entremig de tot, he visitat algunes llibreries (La Ciutat Invisible i Laie) per tancar una mica el cicle de llibres que he de llegir per a la tesi sobre el Llunas i algun altre text que no m’he pogut estar d’adquirir…

-“La República federal en España. Pi y Margall y el movimiento republicano federal, 1868-1874”, de C. A. M. Hennessy, publicat per primer cop el 1967 i en aquest cas editat per Catarata el 2010. El clàssic sobre el republicanisme federal espanyol al voltant del Sexenni Democràtic, llibre de referència per estudiar el període i l’autor i polític revolucionari català, federalista per més dades.
-“El Partido Republicano Federal 1868 – 1874”. De Carmen Pérez Roldán, Editorial Endymon, col·lecció Ensayo, Madrid 2001. No m’interessa massa aquest partit però sí tot el moviment social, intel·lectual i polític que l’envoltava, que era el mateix que va fer cap a la Internacional en el seu neixement. L’estudi se centra en Madrid però això també serveix per desmentir algunes de les exageracions d’Anselmo Lorenzo. (Continua)

-Història de la Catalunya contemporània. De la Guerra del Francès al nou Estatut”. Obra d’història col·lectiva dirigida per Manel Risques, amb estudis d’Àngel Duarte, Borja de Riquer i Josep M. Roig Rosich, Editorial Mina, Barcelona, 2006. Una altra història contemporània a nivell general, per llegir un relat diferent que m’ha agradat molt pel que fa a l’arribada de les ideess internacionalistes als Paisos Catalans, perquè precisamentr prescindeix de Fanelli, ja era hora!
-“Il·luminacions. Catalunya visionària”. El catàleg d’una exposició magnífica i atrevida que fa uns anys va acollir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i a la qual vaig haver d’anar sol perquè en el seu moment ningú la veia atractiva des de Tarragona estant. La bogeria catalana desacomplexada i convertida en tema central positivitzat.
-“Quan el carrer va deixar de ser seu”. Del Xavier Domènech, Publicaicons de l’Abadia de Montserrat, Biblioteca Serra d’Or, Barcelona 2002.  Un llibre regal per a mi que porta per subtítol “Moviment obrer, societat civil i canvi polític. Sabadell (1966-1976)”. Història local per entendre la del conjunt que ara, de moment, descansarà als prestatges fins que lliuri la tesi.
-“Un esforç més / Un esfuerzo más”. Obra col·lectiva de 34 autors i autores coordinada per Espai en Blanc-Materiales para la subversión de la vida, en què havia d’inclloure-s’hi un article a tres amb la Nuni i el Pablo però que finalment no hi va anar perquè sembla que el de l’Ivan Miró ja “omplia el buit que nosaltres havíem d’omplir”. Ja el publicarem en algun altre lloc, si algú el vol ja ho sabeu…
-“El populismo ren el republicanimso federal español hasta 1868 y especialmente en Fernando Garrido Tortosa”. Una investigació sobre el tema escrita per Joaquín Beltrán Dengra, autopublicada el 2012. Més teca per al tema de l’entorn de pensament on es desenvolupa la Internacional en la seva arribada aquí.
-“Economia solidària per a una Catalunya lliure”. De Jordi Estivill Pascual, Jordi Garcia Jané, Jordi Valls Olivé i Jordi Via Llop, Editorial Icària, col·lecció Más Madera, Barcelona 2013. Una obra des del nostre àmbit, des de l’economia social, que es planteja la independència de Catalunya i el sistema econòmic que ara mateix podem aportar com a moviments… Caurà aviat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!