Prendre la paraula

jordimartifont

29 de juny de 2009
2 comentaris

Llibre: “La Setmana Tràgica de Barcelona. 1909”

L’Alexia Domínguez és una jove periodista gallega que ha publicat a l’Editorial Cossetània una obra accessible i clara per entendre la majoria de les claus que ens poden faclarir això que la historiografia general del país ha anomenat la Setmana Tràgica. Es tracta d’un llibre amb un format de llibre de text de Secundària, amb nombroses fotografies, seqüències narratives no massa llargues, ressaltats amb fons gris que aporten informacions complementàries, etc. “La Setmana Tràgica de Barcelona.1909” és un bon exemple de com podem accedir a parts de la nostra història que tot i que ens sonen normalment no tenim presents en la seva complexitat real. En aquesta línia, el volum s’afegeix a la voluntat de l’editorial de Valls de posar a l’abast del públic general temes de la història contemporània del Principat de Catalunya.
El llibre ha significat la meva tornada a un tema que tinc interès a ressaltar en les properes setmanes: la mal anomenada Setmana Tràgica.

  1. Jordi, estic d’acord amb tu. M’he llegit aquest llibre i em va agradar força. Es amè i complet. Apart em va costar un preu baix en comparació altres llibres de la mateixa temàtica, 12 Eur.
    Salut!

  2. Hola a tots/es,

    Volia fer una petita aportació crítica. Algú sap la repercussió de la Setmana Tràgica a la resta de Catalunya i perquè es va poder vendre a la premsa espanyola del moment com un intent separatista?

    La resposta tindrà aviat un format llibre. Gemma Rubí i altres autors estan coordinant un llibre sobre la Setmana Tràgica a Catalunya que sortirà d’aquí poc. Serà molt interessant, de ben segur.

    Quanta gent sap les mogudes que es van donar al Priorat? Al Baix Camps, a les Garrigues o la Segarra? Qui ha recomptat les esglésies o monestirs incendiats a les comarques de girona? Quanta gent sap que a Borges Blanques hi ha una revolta que dura dos dies i en la qual es cremen diversos vagons de tren i hi ha d’intervenir l’exèrcit? Quanta gent sap que s’aturen trens a Tàrrega i Cervera i s’obliga a baixar els soldats de lleva que anaven a l’Àfrica? I quanta gent sap que eren majoritàriament dones? Les grans oblidades de la història.

    Esperem que aviat es faci llum i més enllà de la imatge de la gran metròpoli fumejant comencin a aparèixer estudis sobre les comarques rebels.

    Apa, fins aviat!

    Des de les comarques, també rebels!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!