Xesco Boix. Història de la nostra història

Ara que fa vint-i-cinc anys de la mort del Xesco Boix, Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha tret al carrer “Xesco Boix. Història de la nostra història”, un llibre sobre el cantant obra de Lluís M. Panyella i de Maria-Josep Hernández. El llibre és una aproximació a la vida, l’obra i la sensibilitat d’un dels cantants més recordats entre tota la gent que es dedica a això que als Països Catalans s’anomena l’animació infantil. Durant anys, mentre tocava amb Llunàtics, compatia local amb Picarols, un grup del Baix Camp format per la Càrol, el Xavi, el David i molta altra gent. Tots n’eren fans i reconec que escoltant-los a ells interpretar-lo se’m va fer més proper que no m’era. Al Priorat l’animació infantil no era, fa trenta anys, una prioritat de ningú i l’únic cantant infantil que coneixíem de primera mà era Àngel Daban, un col·lega del Xesco que em sembla que encara és en actiu.
http://www.xesco.cat/

El llibre recull testimonis molt diversos de gent de tots els àmbits que en un moment o altre, o per una circumstància o altra, van conèixer i tractar el Xesco. Amb les entrevistes, es reconstrueix el personatge i les seves circumstàncies, les seves influències musicals -la bàsica de Pete Seeger i d’altres-, les seves intencions, la seva malaltia, la seva sensibilitat i la seva estimació per la música, els infants i el país i la seva llengua. Al llibre s’hi entrevisten personatges com el mateix Pete Seeger, Raimon, Jaume Arnella, Josep M. Solé i Sabaté, Xevi Planas… i d’altres bàsics en la vida del cantant com la seva dona o companys escoltes amb qui va compartir les seves primeres vivències formatives.
El llibre conté, també, un interessant apartat de fotografies que recorren tota la seva vida, tant l’artística com la més personal. També, hi podem trobar tota la seva discografia, composta per trenta-cinc discos i cassets, i els seus deu llibres i cançoners, referenciats un a un.
Alhora, un dels plats forts de l’edició és la incorporació d’un cd inèdit, una carta-casset que el Xesco va enviar al seu amic de Mallorca Jaume Barceló en què li va explicant cançons, les canta, opina i l’interroga sobre múltiples coses. Escoltar-lo ha estat realment alliçonador de com es pot dir tantes coses alhora que s’intenta transmetre una informació al voltant d’unes cançons i unes músiques.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *