EGAGRÒPILES

Regurgitacions d'en Jordi Lon Quintana

24 d'abril de 2007
0 comentaris

S’acabarà el peix a la Mediterrània?

Aquest és el títol del reportatge que he publicat al número 27 de la revista NAT (abril de 2007). Sense voluntat de ser catastrofista, i basant-me en fonts científiques, en fonts oficials i en persones properes al mar (pescadors) intento descabdellar quin pot ser el futur dels recursos pesquers al nostre mar a mitjà termini.

Fer futurisme no és una tasca fàcil i, per tant, les conclusions són sempre arriscades. La intenció del reportatge, però, no és posar una data. Això ja ho han fet diversos informes i estudis científics, com el publicat a la revista Science 314 per un grup d’investigadors (entre els quals el català Enric Sala), que situa al 2050 el possible col·lapse dels ecosistemes marins del planeta.

A mi m’interessa més fixar-me en les causes de la davallada de recursos: la sobreexplotació pesquera, la contaminació a tots nivells, la urbanització de la costa i les seves conseqüències sobre les aigües litorals, etc. També m’interessa veure les mesures que es proposen i les que ja s’apliquen per fer-hi front, així com les iniciatives empreses des del món científic, ambientalista o administratiu.

Al meu entendre, només així, amb el coneixement de les causes i la divulgació de les solucions, es pot fer bona comunicació ambiental (en el sentit d’útil i eficaç). La resta és fer catastrofisme i contribuir al pessimisme generalitzat. I d’això ja en tenim massa.

Si us interessa llegir el reportatge, podeu trobar la revista als quioscos i llibreries. Així, de passada, contribuiu a consolidar el panorama comunicatiu català.

(Foto: Barques aturades a Portlligat. Jordi Lon)

NOTA POSTERIOR: tal com em suggereix l’Alfons, afegeixo la referència completa a l’article de Science, per si a algú li interessa: Boris Worm et al. (2006) "Impacts of Biodiversity Loss on Ocean Ecosystem Services", Science 314 (5800): 787790.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!