Jordi Cots

Sempre molt més lluny

23 d'octubre de 2014
0 comentaris

Per moltes denúncies i sancions, no ens gelaran. Tots som Trabucaires

A Cardedeu portem uns anys malauradament acostumats a que les diferències polítiques, alguns per ser absoluta minoria al poble, les judicialitzen. I alhora quan no se’n surten per aquesta via usen les institucions de l’Estat governades pel mateix partit per procurar imposar el que no aconsegueixen als jutjats.

Tot plegat va començar l’estiu de l’any passat, el mateix dia de l’inici de la Festa Major, una empresa contractada per l’Ajuntament –en aquell moment governat per CiU+PP- va tapar de gris un mur a l’entrada del poble on hi havia pintada  des de feia una quinzena d’anys una gran estelada. Pocs dies abans de la Via Catalana del 2013 més de 400 persones, de totes les edats, vàrem tornar a pintar l’estelada, tot respectant les lletres de benvinguda a Cardedeu, col·locades per l’ajuntament. L’acte va ser popular i festiu, sense cap incident, amb la presència de la policia per garantir la seguretat de les persones, i en cap moment varen comunicar que es fes cap il·legalitat.

Però, ai las! Un dels regidors del PP va presentar una denúncia al Mossos i alhora va activar els contactes governamentals amb ADIF –titular de la propietat del mur, tot i que havia cedit el seu manteniment a l’Ajuntament- perquè es personés en la causa. Van ser encausades aleatòriament 8 de les 400 persones. I després d’un judici va recaure un sentència condemnatòria per pagar 7.400 € (quan la factura per pintar de gris era de sobre 800 €!) i alhora 6 dies de localització. Davant la perplexitat per la sentència injusta i desproporcionada, es va recórrer i es va iniciar la campanya “Jo també hi era” de micromecenatge que es va cloure amb un festival el passat 4 d’octubre per recollir fons, superant amb escreix l’import inicialment previst, i obtenint el suport de moltíssima gent d’arreu dels Països Catalans. Finalment la setmana passada es va resoldre el recurs absolent als encausats.

La alegria va durar poc. El mateix regidor va iniciar el darrer dia de la Festa Major d’enguany una altra croada. En aquest cas la jove entitat Trabucaires de Cardedeu, en el marc de les populars despertades del darrer dia de la festa, van fer una ruta per diferents carrers del poble deixant sonar els seus trabucs de bon matí, i en alguns indrets fent un salt major. Aquest és disparar els seus trabucs en formació, d’acord amb la seva ambientació de partida carlina. I un d’aquests salts va ser davant el domicili del regidor –com en altres indrets aquell mateix matí-. Doncs ves per on l’esmentat regidor es va fer protagonista per un dia arreu de l’Estat, ja que va denunciar que s’havia sentit afusellat! La brunete mediàtica li va donar cobertura per terra, mar i aire. Probablement li va sortir la vena militar implícita de la seva ideologia. I va presentar denúncies a tort i a dret: policia local, a la fiscalia, etc.

Els tribunals van valorar que no estaven justificades les denúncies i les varen arxivar. Però llavors surten els seus correligionaris de partit, i allà on no arriba la justícia, fan arribar les institucions. La Delegació del Govern de l’Estat ha iniciat un expedient sancionador al secretari de l’entitat Trabucaires de Cardedeu, per un import de 25.000 €, entre altres suposats motius, pel ressò mediàtic que havia tingut… A veure qui la fa més grossa!

Molts defensem les entitats de poble i les entitats de cultura popular del nostre país. I Cardedeu té una potent xarxa d’entitats: geganters, bastoners, diables, etc. I els trabucaires són una bona expressió festiva. Personalment per motivacions històriques i ideològiques estic a les antípodes la performance carlina i militar dels Trabucaires de Cardedeu. Com ells saben alguns ens sentiríem molt mes identificats amb una visió bandolera trabucaire. Però davant un atac barroer, desproporcionat i injustificat, sempre cal donar ple suport a les entitats del poble i sobretot a les persones que en formen part, i hi dediquen en seu temps, diners i energies. Han rebut el suport de les colles trabucaires del país. I alhora sortosament estan rebent novament la solidaritat i suport de gent d’arreu dels Països Catalans.

Per tant, per moltes denúncies i sancions, no ens gelaran. Tots som trabucaires!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.