Jordi Cots

Sempre molt més lluny

3 de juny de 2015
0 comentaris

24M a Cardedeu, resultats inèdits i mandats clars

Els resultats de les eleccions municipals del proppassat 24 de maig a Cardedeu han estat del tot inèdits: el 48,78% dels vots emesos han anat directament a formacions d’esquerra independentista, en la versió més moderada ERC amb 5 regidories -2.142  vots- i la versió més rupturista a la CUP amb 4 regidories -1.678 vots-. I ambdues formacions amb una majoria suficient per no estar condicionats pels altres.

 

Al darrera s’han situat les altres formacions: CiU i PSC amb 3 respectivament, i GpC i PP amb 1 cadascú.

 

Aquest escenari inèdit de combinació  1a força ERC i 2a força CUP amb un esfondrament sense pal·liatius de CiU, ningú se l’havia arribat a imaginar, com a mínim amb les seves intensitats i contundència. Sobre les seves causes, hi ha de diverses, algunes més de fons i altres més circumstancials, i la confluència de totes elles han configurat aquest resultats. En destacaré les dues que considero més rellevants:

 

1/ Voluntat inequívoca de canviar les coses, després de 8 anys nefastos d’alcaldia de CiU, valorats molt negativament per la ciutadania. Els primers 4 anys, fruit d’un mal pacte govern, ERC va desenvolupar la funció de minimitzar les tendències casi inherents de CiU a Cardedeu, a canvi de mantenir el suport a les entitats de la cultura popular, mantenir sota mínims la participació ciutadana i evitar un desenvolupament urbanístic més enllà de les previsions del POUM. Aquest pacte ERC el va pagar molt car, per poc no ens deixa fora del consistori al 2011, passant llavors de 3 a 1 regidories i pels pèls. En el segon mandat CiU s’ha desbocat: enganyant als altres regidors en iniciar el mandat sobre les periodicitats dels plens i altres òrgans municipals, desmantellant totalment la participació ciutadana, per aconseguir majoria aritmètica fa un pacte de Govern amb el GpC i PP –que ha portat el nom de Cardedeu a titulars de premsa nacional i estatal, per temes tan poc gratificants com el Mur de Cardedeu i l’episodi no finalitzat encara dels Trabucaires-, i creant problemes allà on no hi eren (amb entitats del poble, amb el Casal de Gent Gran, i la traca final traient del barret un projecte de Ronda Oest). Tot això ha activat un vot útil, inclòs de votants habituals de CiU, a favor de formacions que més clarament podien evitar un nou mandat amb la mateixa alcaldia.

 

2/ Retirada de la candidatura Entesa per Cardedeu, que unia ICV-EUiA amb les noves formacions sorgides dels sectors sobiranistes del PSC, Avancem i MES. Fet sobrevingut i de darrera hora, que ha deixat orfe de forma circumstancial una bossa de votants que els més moderats han optat per donar suport a ERC i els més radicals a la CUP. Aquest fet a incrementat la intensitat a la tendència anterior i molt probablement comportant donar la 5è regidora als primers i el 4t als segons.

 

Convindria molt que tant ERC com la CUP fossin conscients d’aquesta conjuntura probablement excepcional i sabessin interpretar el mandat que se’n desprèn. Ha donat un mandat clar i rotund a favor de que ambdues formacions articulin un govern municipal conjunt i plural.

 

La fórmula ha de ser satisfactòria per totes les parts, ha de respectar les respectives singularitats i establir els àmbits de treball necessàriament complementaris. Alhora també haurien de defugir del rodet de les majories aritmètiques -tan criticades-, per bastir realment una acció política oberta a la ciutadania i les entitats,  però també amb part de les altres formacions del consistori, on amb voluntat política de ben segur es pot  cercar complicitats ja siguin en aspectes nacionals o socials.

 

El mandat també és clar i contundent de que el govern municipal d’esquerra i independentista estigui al servei de la gent i de les institucions del país en el procés constituent que hem d’iniciar en els propers mesos. No cal oblidar que les formacions signatàries dels compromisos de l’ANC i l’AMI han estat les 3 primeres, amb el suport del 66% dels vots emesos.

 

Una majoria esperem que tant ERC com la CUP estiguin a l’alçada de les grans i excepcionals expectatives generades i dipositades. No ens podem permetre decebre-la.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.