Surt a la llum “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment”

S’acaba d’editar, en format digital, el treball de recerca “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment“.

Aquest document descriu amb detall les regles de 7 jocs mancala i 4 variants. La majoria d’aquests jocs mancala no havien estat mai documentats ni descrits. Ayo olopon és com els iorubes anomenen a l’aualé. Avui en dia, una persona que tingui l’oportunitat de viatjar a Nigèria pot veure com homes vells i joves juguen al carrer a l’Ayo olopon i a altres jocs mancala, distribuint peces, una a una, en forats successius al voltant del tauler de joc.

El treball de recerca el vam dur a terme na Vicenta Canal, en Bernat Casanovas i en Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. En total es descriuen 11 jocs mancala tal i com es juguen a les localitats de Lagos, Ibadan, Abeokuta, Ilesa, Oshogbo, Ile-Ife, Ilobu i Oyo.

Per a cada joc s’ha recopilat o s’ha intentat recopilar, si més no, les següents informacions: el nom del joc i significat d’aquest nom en la llengua local; el(s) informant(s) principal(s); el lloc i data de la troballa; i la descripció de les regles resumides de cada joc, especificant: tipus de tauler, nombre peces per jugador, disposició inicial de les peces, la direcció i el tipus de sembra, com i on es fa la collita, l’objectiu, i com i quan acaba.

El podeu llegir de forma gratuïta a: http://issuu.com/jordicliment/docs/t-178-2014

També podeu llegir-lo en anglès i en espanyol.
 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *