Jocs mancala al continent americà

Es coneixen diversos jocs mancala americans. Alguns han desaparegut, tot i que van ser documentats ja fa dos segles. Uns altres es segueixen jugant avui en dia o s’han jugat almenys fins a finals del segle XIX o inicis del segle XX. També hi ha mancales que s’han reintroduït o han aparegut a partir del segle XX com a resultat de projectes comercials als EUA i han esdevingut populars. Els jocs mancala foren duts per primera vegada a Amèrica pels esclaus deportats d’Àfrica occidental.

En aquest article del núm. 7 (juliol-setembre 2013) de la revista digital gratuïta Món aualé, us mostrem jocs mancala americans. A la pàgina 9 es presenta un mapa del continent americà amb la ubicació geogràfica dels jocs. S’especifiquen els països on es juguen o s’han jugat tradicionalment, o bé s’han introduït o s’han creat des de finals del s.XIX fins a l’actualitat. Es coneixen almenys 20 jocs mancala tradicionals al continent americà, amb diferents regles. I, pel cap baix, s’han reportat mitja dotzena més de mancales dels quals es desconeixen les regles.

Imatge: pàg 8-9 Món aualé. Revista divulgativa dels jocs mancala. REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL. ISSN 2014-7597.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *