Entrevista a Bernat Casanovas. Jocs mancala a Moçambic

Recupero una conversa que vàrem tenir, de mà de l’Aina Canal, per a Món aualé amb Bernat Casanovas amb qui compartim una passió: passar moltes estones jugant a diversos dels jocs mancala, sobretot a l’aualé. És tanta aquesta passió que el va dur a viatjar a indrets llunyans i remots per aprendre’n de nous i divulgar-los.

“Els noms dels jocs mancala canvien d’un poble al del costat. Imagina què pot passar en tot el conjunt d’Àfrica, i més si es té en compte que en qualsevol país es parlen desenes o inclús centenars de llengües (…) A Moçambic ens trobarem que un mateix joc és identificat amb noms diferents. Els makues l’anomenen txuva o ntxuva. Els makues del nord-oest, que limiten amb Malawi l’anomenen m’palé. Tchadji o txadji és com li diuen a Ilha de Moçambic, una de les zones amb molta tradició, on a cada ombra d’arbre hi ha grups de gent jugant-hi. Els makondi juguen al ntxadjo. (…)”, ens explica en Bernat Casanovas, qui dirigeix La Factoria d’Imatges, empresa especialitzada en el desenvolupament de continguts educatius digitals, d’aplicacions per a mòbils, gamification, disseny i marketing digital, desenvolupament HTML5, simulació i realitat virtual. 

En el núm. 3 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada el passat mes d’agost de 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *