La simbologia del poble akan en els taulers mancala

Adinkra és una tela estampada tradicional feta pel poble ashanti de Ghana, a Àfrica occidental. Els símbols que decoren la tela es diuen símbols adinkra. Aquests símbols han crescut tant en popularitat que s’utilitzen per decorar més enllà de la roba. S’usen en l’arquitectura, mobles, metalls, ceràmica, teixits, talles de fusta com són els jocs de mancala. Cada símbol adinkra té un significat propi, també un nom i un proverbi associat a ell. Aquestes paraules de saviesa reflecteixen les creences religioses, els valors socials, la filosofia i la història política del poble akan.

En la fotografia que acompanya aquesta entrada podeu veure un símbol adinkra, conegut com Sankofa. Es tracta d’un ocell mític que té les potes ben plantades al davant o que està volant, però amb el cap girat enrere, com mostra el tauler mancala. L’ou a la boca representa el coneixement del passat sobre el qual es basa la saviesa, i també significa la generació venidora que es beneficiarà d’aquesta.

Aquest símbol sovint està associat amb el proverbi “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi“, que es tradueix en: “No està malament tornar enrere per allò que se ha oblidat”. Els akan creuen que el passat il·lumina el present i que la recerca del coneixement és un procés que dura tota la vida.

Els akan es troben principalment en la meitat sud de Ghana i en la veïna Côte d’Ivoire (Costa d’Ivori) a la frontera occidental de Ghana. Els ashanti o asante constitueixen el major contingent dels pobles akan o gent de parla twi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *