PEDRA A LA MÀ

El bloc dels jocs mancala - Jordi Climent

Taulers mancala al The British Museum

Almenys hi ha un centenar de taulers mancala i altres objectes relacionats al The British Museum, a Londres. Hi ha una gran controvèrsia de si s’ha de permetre que els museus tinguin objectes presos d’altres països o no, com es el cas d’aquest museu. Ara bé, és gràcies a la iniciativa l’any 1990, per part del que aleshores era el seu Departament d’Etnografia, de mostrar taulers mancala de les Illes del Carib, de l’Orient Mitjà, i d’Àsia que s’ha tingut l’excel·lent oportunitat per examinar la gran varietat d’estils, formes i característiques físiques d’aquests taulers. 

Foto: Tauler mancala tallat en fusta dels ioruba de Nigèria. © Tots els drets reservats. Trustees of the British Museum.

Alguns taulers mancala van ser adquirits a finals del segle XIX, altres ja passat el segle XX. La majoria a la dècada dels 90 del segle XX i alguns a principis del segle XXI. Es tracta de la col·lecció museística de taulers mancala més gran del món. 

En aquest article del núm. 4 de la Revista digital Món aualé, us parlem sobre els jocs mancala del The British Museum.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de articles - jocs mancala per jordicliment | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent