PEDRA A LA MÀ

El bloc dels jocs mancala - Jordi Climent

Jocs mancala de 3 files de forats a la Banya d’Àfrica

En alguns casos, la forma característica dels taulers mancala ens permet conèixer la zona d’origen. Mentre que alguns jocs de mancala són coneguts per les seves boniques talles, altres són coneguts per la mida del tauler o pel nombre de files de forats. Aquest és el cas dels taulers de tres files.

Els mancala es classifiquen sovint segons el nombre de files. Aquesta forma de classificació és només descriptiva. Hi ha moltes variacions en les regles que venen determinades pel nombre de files. A la part oriental del continent africà, la regió formada pels estats de Djibouti, Eritrea, Etiòpia i Somàlia és coneguda com la Banya d’Àfrica. En aquesta regió i en la frontera amb el Sudan i el Sudan del Sud es juga als jocs gabata.

Foto: Jugant a jocs gabata © Tots els drets reservats. Vicenta Canal.

Gabata (gabeta, gebeta, gebta o gobeta) és el terme genèric donat als jocs de mancala jugats a Etiòpia i Eritrea. Aquests jocs es juguen habitualment en un tauler de 3×6, és a dir, tres files de sis forats, però no sempre. Hi ha molts jocs gabata de dues files. Hi ha alguns gabata i altres jocs relacionats que es juguen, o s’han jugat, en taulers de dues files de cinc forats (2×5); de sis (2×6), de set (2×7); de dotze (2×12)com: alemungula, andada, anywoli, lamlameta, luuth i qelat.

Per altra banda, s’usa també el terme “selus” per a referir-nos, de manera genèrica, al subgrup de jocs gabata que es juguen en taulers de tres files. Selus també és un nom específic d’un joc, proposat per alguns autors per a referir-nos a una variant de la ciutat de Massawa, a Eritrea.

En els jocs de tres files (els selus), a cada jugador li correspon la fila de sis forats més propera i els tres forats més a la dreta de la fila central. En alguns jocs d’aquests tipus, el primer moviment és jugat simultàniament pels dos jugadors a mode de cursa fins que ambdós caiguin en un forat buit. El primer jugador en arribar a un forat buit, començarà la segona etapa. És el cas del joc sulus aidi i del joc abalala’e. A vegades, no hi ha captures durant el joc ja que els jugadors acumulen el major nombre de llavors en uns forats concrets que se’ls anomena “reclamats” i les colliran en acabar la partida o ronda.

En el número 3 de la revista digital Món aualé (juliol-setembre 2012) podeu descobrir els mancales de tres files de la Banya d’Àfrica.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de articles - jocs mancala per jordicliment | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent