Jocs mancala al continent americà

Es coneixen diversos jocs mancala americans. Alguns han desaparegut, tot i que van ser documentats ja fa dos segles. Uns altres es segueixen jugant avui en dia o s’han jugat almenys fins a finals del segle XIX o inicis del segle XX. També hi ha mancales que s’han reintroduït o han aparegut a partir del segle XX com a resultat de projectes comercials als EUA i han esdevingut populars. Els jocs mancala foren duts per primera vegada a Amèrica pels esclaus deportats d’Àfrica occidental.

En aquest article del núm. 7 (juliol-setembre 2013) de la revista digital gratuïta Món aualé, us mostrem jocs mancala americans. A la pàgina 9 es presenta un mapa del continent americà amb la ubicació geogràfica dels jocs. S’especifiquen els països on es juguen o s’han jugat tradicionalment, o bé s’han introduït o s’han creat des de finals del s.XIX fins a l’actualitat. Es coneixen almenys 20 jocs mancala tradicionals al continent americà, amb diferents regles. I, pel cap baix, s’han reportat mitja dotzena més de mancales dels quals es desconeixen les regles.

Imatge: pàg 8-9 Món aualé. Revista divulgativa dels jocs mancala. REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL. ISSN 2014-7597.

 

Entrevista a Ivana Vojt. Jocs Mancala al Museu d’Art Africà de Belgrad.

En la revista digital Món aualé conversem amb Ivana Vojt, la comissària i autora del catàleg de la premiada exposició Mankala, misaona igra (Mancala, joc de pensament) del Muzej africke umetnosti (Museu d’Art Africà) de Belgrad.

Aquesta exposició ha rebut el Premi Projecte de l’Any del Comitè Nacional de Sèrbia de l’ICOM (Consell Internacional de Museus). L’ICOM és una organització internacional de museus i de professionals dels museus fundada dins la UNESCO que atorga cada any premis en els camps d’aportacions extraordinàries i de ratificació de les activitats dels museus.

En el Museu d’Art Africà de Belgrad (MAA), Ivana Vojt, historiadora d’Art, us guia a través de la història, comparteix les seves experiències dels seus viatges a l’Àfrica i us ensenya com observar els objectes exposats al Muzej afri?ke umetnosti (Museu d’Art Africà) de Belgrad, a Sèrbia.

A Món aualé, conversem amb Ivana Vojt sobre la col·lecció de jocs mancala reunida en l’exposició, sobre què ha suposat per a ella rebre aquest reconeixement i ens fa una valoració, ara que l’exposició està a punt de concloure. Cal dir que degut a l’èxit de visitants, l’exposició “Mancala, joc de pensament” estarà oberta fins el 6 d’octubre de 2013.  L’exposició es pot visitar ara també en format virtual a www.galerijeimuzeji.com. Amb el final de l’exposició, la visita virtual es mourà al segment d’”arxius” de la pàgina oficial del MAA.

En el núm. 7 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada aquest mes de setembre de 2013.