PEDRA A LA MÀ

El bloc dels jocs mancala - Jordi Climent

Entrevista a Bernat Casanovas. Jocs mancala a Moçambic

0
Publicat el 11 d'abril de 2013

Recupero una conversa que vàrem tenir, de mà de l’Aina Canal, per a Món aualé amb Bernat Casanovas amb qui compartim una passió: passar moltes estones jugant a diversos dels jocs mancala, sobretot a l’aualé. És tanta aquesta passió que el va dur a viatjar a indrets llunyans i remots per aprendre’n de nous i divulgar-los.

“Els noms dels jocs mancala canvien d’un poble al del costat. Imagina què pot passar en tot el conjunt d’Àfrica, i més si es té en compte que en qualsevol país es parlen desenes o inclús centenars de llengües (…) A Moçambic ens trobarem que un mateix joc és identificat amb noms diferents. Els makues l’anomenen txuva o ntxuva. Els makues del nord-oest, que limiten amb Malawi l’anomenen m’palé. Tchadji o txadji és com li diuen a Ilha de Moçambic, una de les zones amb molta tradició, on a cada ombra d’arbre hi ha grups de gent jugant-hi. Els makondi juguen al ntxadjo. (…)”, ens explica en Bernat Casanovas, qui dirigeix La Factoria d’Imatges, empresa especialitzada en el desenvolupament de continguts educatius digitals, d’aplicacions per a mòbils, gamification, disseny i marketing digital, desenvolupament HTML5, simulació i realitat virtual. 

En el núm. 3 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada el passat mes d’agost de 2012.

Entrevista a Biel Pubill. Jocs mancala etíops al segle XXI

1
Publicat el 4 d'abril de 2013

A Etiòpia no és difícil trobar gent jugant a diferents jocs de mancala. Els nens pastors que es troben a les cataractes del Nil, a Tis Abay, juguen fent forats a la terra humida. Al sud del país es troben ramaders sumais que juguen en taulers de dues files de 12 forats. Tot això ens ho explica en Biel Pubill, que va viatjar aquest passat estiu a Etiòpia i va reportar diversos jocs mancala d’aquesta zona.

En Biel Pubill i Soler és professor d’educació física de l’Institut de Flix. És autor d’articles d’opinió i divulgatius sobre jocs populars i tradicionals en diverses revistes i llibres. Un gran col·leccionista de joguines tradicionals i populars. Innovador pedagògic, editor de materials didàctics i promotor de projectes lúdics. Creador de diversos blogs com el Ben jugat! Jocs tradicionals. President de l’Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó. Co-coordinador de la FestCat del 2003 al 2010 (escoles d’estiu de cultura popular de Catalunya; conjunt d’activitats i programes formatius del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya). Co-coordinador del IOCUS – Escola d’Estiu de Jocs tradicionals Tarrega/Anglesola.

En el núm. 5 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada el passat mes de març.