Taulers mancala al The British Museum

Almenys hi ha un centenar de taulers mancala i altres objectes relacionats al The British Museum, a Londres. Hi ha una gran controvèrsia de si s’ha de permetre que els museus tinguin objectes presos d’altres països o no, com es el cas d’aquest museu. Ara bé, és gràcies a la iniciativa l’any 1990, per part del que aleshores era el seu Departament d’Etnografia, de mostrar taulers mancala de les Illes del Carib, de l’Orient Mitjà, i d’Àsia que s’ha tingut l’excel·lent oportunitat per examinar la gran varietat d’estils, formes i característiques físiques d’aquests taulers. 

Foto: Tauler mancala tallat en fusta dels ioruba de Nigèria. © Tots els drets reservats. Trustees of the British Museum.

Alguns taulers mancala van ser adquirits a finals del segle XIX, altres ja passat el segle XX. La majoria a la dècada dels 90 del segle XX i alguns a principis del segle XXI. Es tracta de la col·lecció museística de taulers mancala més gran del món. 

En aquest article del núm. 4 de la Revista digital Món aualé, us parlem sobre els jocs mancala del The British Museum.

Món aualé & awale.info innovem gaudint dels ancestrals jocs mancala al 1r Festival DAU Barcelona

En el marc del DAU Barcelona 1r FESTIVAL DE JOCS DE TAULA de Barcelona el dissabte 15 de desembre de 2012, com a especialistes en jocs mancala, Awale.info i Món aualé hem explicat als assistents les regles d’alguns dels jocs mancala amb demostracions pràctiques. El Festival DAU és una alternativa per passar el temps amb la família i els amics.

La nostra tasca com a especialistes ha permès a les persones que s’acostaven per jugar a l’aualé i a altres jocs mancala a tenir noves experiències. Perdien la por en arriscar-se a conèixer altres maneres de jugar poc conegudes entre la nostra societat, a la vegada que els suposava un repte personal.

El joc estrella que hem ensenyat a jugar ha estat, evidentment, l’aualé (anomenat amb diversos noms com ayò, awoaley, wari, wori,…) un dels jocs mancala més coneguts entre nosaltres. Algunes de les persones que s’acostaven al nostre estand d’exposició i demostració ja coneixien el joc aualé però no recordaven com es jugava. Altres persones no n’havien sentit a parlar mai i en aprendre a jugar-hi, en pocs minuts, quedaven fascinades per l’atracció del joc. De seguida entenien la dinàmica dels moviments de sembra i captura. Alguns jugadors ja mostraven la seva pròpia estratègia per realitzar les captures de les llavors. Al llarg de la jornada del dissabte també hem ensenyat a jugar a jocs mancala com el Jodu, el Sokusowó, el JekinJe, l’Ohojitxi, l’Odú,.. que van tenir molt bona acollida entre els assistents al Festival.

El 1r Festival Dau Barcelona ha estat una gran festa !! No us oblideu, jugar cada dia ens fa una mica més feliços !!

 

Awale.info i Món aualé anirem al DAU BARCELONA 1r FESTIVAL DE JOCS DE TAULA

Awale.info i Món aualé anirem al 1r FESTIVAL DE JOCS DE TAULA de Barcelona el proper dissabte 15 de desembre de 2012. Si veniu, us explicarem les regles d’alguns dels jocs mancala amb demostracions pràctiques. Dau Barcelona és una gran festa de la creativitat en els jocs de taula. El festival de jocs de taula Dau Barcelona està organitzat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Direcció de Creativitat i Innovació. El comissari és Oriol Comas i Coma.

El joc estrella que ensenyarem a jugar serà, evidentment, l’aualé, joc tradicional mancala de l’Àfrica occidental i ben conegut entre nosaltres, anomenat amb diferents noms com per exemple: alé, ayo, awalé, awaleté, awelé, (a)woaley, oware, wari, woli, wolo… jugat tradicionalment, a més, a les Antilles i al continent americà com a resultat del tràfic d’esclaus que provenia d’aquesta zona africana. La majoria dels jocs mancala que us ensenyarem han estat recopilats durant un viatge que vàrem fer fa pocs anys en terres dels ioruba a Nigèria, a l’Àfrica occidental. També podreu veure una mostra de diferents taulers de joc mancala que durem expressament i en exclusiva per al 1r Festival de Jocs de Taula de Barcelona.

Així doncs, no us perdeu aquesta gran ocasió. Les persones que us acosteu al nostre estand d’exposició i demostració, podreu jugar i aprendre, en pocs minuts, diferents jocs mancala. De seguida entendreu la dinàmica dels moviments de sembra i captura. Durant tot el dissabte (de les 9 del matí a les 9 del vespre) podreu jugar a l’aualé i a altres jocs mancala com el Jodu, el Sokusowo, l’Odu, o el JekinJe. I si coneixeu algun joc mancala que volgueu compartir amb nosaltres, no dubteu en acostar-vos i ens posarem a jugar plegats!!