PEDRA A LA MÀ

El bloc dels jocs mancala - Jordi Climent

Jocs mancala a la mediterrània oriental

0
Publicat el 18 d'agost de 2012
Curiosament, els jocs mancala no han estat considerats per a la gran majoria d’autors com jocs de la zona mediterrània ni durant l’època medieval, ni en l’antiguitat clàssica tardana. Això podria ser degut a que els forats tallats a la pedra han estat trobats, sovint, en restes arqueològiques a prop d’altres conjunts de files de solcs, receptacles o forats que eren altres jocs de tauler grecs o romans que, tot i tenir una aparença o estructura de 2 files de punts, cel·les o forats al més pur estil dels taulers mancala, en realitat eren jugats amb daus i es col·locaven peces solitàries a cada punt. Aquest article de la revista digital Món aualé explica l’existència de files de forats tallats en pedra en diferents llocs de la mediterrània oriental en edificis romans i grecs de l’època romana tardana i en fortaleses medievals.

Foto: Mancala en banc adossat. Krak dels Cavallers, Síria © Tots els drets reservats. Félix da Costa Pardo. Cedida per José Manuel Hidalgo.

Al sud de Síria, en un edifici públic de la ciutat romana de Bosra (capital de la antiga província romana d’ Arabia Petrea a l’època de l’emperador Trajà): al teatre romà d’aquesta ciutat, datat entre el 98 i 117 dC., es poden veure diversos conjunts de dues files de cinc forats paral·lels en una de les grades del teatre. També a Síria, podem observar diversos conjunts de files de forats que es troben a la torre de l’homenatge d’una fortalesa medieval coneguda com a “Krak dels Cavallers”, que fou la seu central de la Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem en aquest país, durant l’època de les creuades. Certament, tal i com comenta l’arquòleg José Manuel Hidalgo, és una llàstima que aquests taulers no estiguin degudament senyalitzats ni protegits. El que no se sap amb certesa absoluta és si aquests taulers d’època medieval foren realitzats pels creuats o pels àrabs. No se sap del cert si els blocs o les lloses en les que apareixen aquest tipus de forats estan reutilitzats i van ser duts d’altres indrets o si van ser realitzats en la mateixa època, si van ser usats al mateix temps. Un dels taulers (veure fotografia) es troba en un banc adossat a la paret prop d’un finestral.

A Grècia, en el temple de Hefestion es troben molt ben conservades dues files de sis forats cada una per la bona qualitat del marbre en el que estan gravats. Són molt nombrosos els taulers d’aquest tipus en tots els monuments grecs. Els taulers “mancales” estan presents en la majoria dels jaciments arqueològics que es poden visitar en aquell país. El problema, certament, és donar una cronologia correcta a aquest tipus de taulers de joc.  A Sèrbia foren desenterrats recentment, l’any 2006, dos taulers mancala tallats en pedra durant la investigació arqueològica a la ciutat baixa de la fortalesa de Belgrad. Es tracta de la única prova arqueològica, fins ara, que aquest tipus de joc es jugava a la regió de la península dels Balcans. 

 

L’aualé en còmic

0
Publicat el 5 d'agost de 2012

Amb les il·lustracions del Xevi Dominguez,  i amb el guió adaptat de la Montse Batalla dels textos d’awale.info, es va crear fa uns mesos aquest excel·lent còmic per al segon quadern de la col·lecció: “Parlem Tu i Jo”. El tema central d’aquest segon quadern és el temps lliure. S’organitza en cinc apartats amb propostes per conversar i intercanviar opinions, coneixements i experiències. Es tracta d’un encàrrec de la Direcció General de Política Lingüística i el Voluntariat per la Llengua del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest quadern té per objectiu facilitar el diàleg i la conversa entre les persones aprenentes i les voluntàries que formen part del programa Voluntariat per la llengua.

“La partida d’aualé” explica com l’Anna descobreix que un tauler que li van regalar que té penjat a la paret del menjador es tracta d’un joc molt popular, de boca d’un amic seu. 

A part de realitzar el còmic, en Xevi es va encarregar de fer les il·lustracions del conte “El tastaolletes” escrit per Joaquim Carbó. Podeu veure en línia el còmic sencer en les pàgines 6-9 del quadern número 2 de la col·lecció “Parlem Tu i Jo”, clicant aquí

Foto: La partida d’aualé, pàg 7 © Tots els drets reservats. Xevi Dominguez i Montse Batalla.