Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

6 de febrer de 2025
0 comentaris

Votant pel futur del Consell de la República (1)

Demà s’acaba la campanya electoral per decidir la presidència del Consell de la República els propers dos anys. A diferència dels anteriors comicis, aquesta vegada els mitjans de comunicació i les xarxes socials, fins on jo sé, han posat molt més interès segurament degut a diversos factors: la presència de més candidats i de més pes específic ha determinat la celebració d’alguns debats que el 2023 no es produïren. A més, el fet que un dels candidats, Toni Comín, es presenti a les urnes amb la càrrega d’unes qüestionades actuacions al mateix Consell i d’una inoportuna denúncia laboral, afegeix una certa morbositat a la lliça traduïble en un més gran interès tant per amics com enemics de la institució.

Com a registrat del Consell ja tinc el vot decidit. A banda de valorar mèrits i propostes de cada un dels cinc candidats, en el meu procés electiu també hi ha intervingut un progressiu descartament de cada un d’ells. M’agradaria estendre-m’hi una mica entre avui i demà. Procediré de menys a més valoració personal. Un d’ells (Antoni Castelló) ja va fer constar explícitament a la seva presentació que no volia ser elegit president i per tant no cal donar-hi més voltes.

Ja hem parlat de Toni Comín i la feixuga motxilla amb què arriba a aquest final de campanya. Totes les acusacions de què està sent objecte (administratives, de gestió i d’ordre més personal) mereixen la pressumpció d’innocència i m’afegeixo al capteniment que, en aquest sentit, han tingut els altres candidats, una satisfactòria mostra de fair-play a remarcar en els temps polítics que ens ha tocat viure. Dit això, Comín no pot pretendre que les seves maneres de fer no siguin tingudes en compte a l’hora de merèixer o no el nostre vot. Com a membres del Consell de la República hem estat objecte de massa informacions tergiversades i massa poca transparència en relació a la gestió econòmica de la institució, moltes notes de premsa, referències a auditories i rectificacions, però poques dades concretes, negre sobre blanc, de la destinació final (partida a partida) dels 10 eurets que cada mes ingressem religiosament a les arques del Consell. El culebrot dels diners se suma a molts altres fets que han contribuït a la devallada de múscul i prestigi de l’ens dipositari de la legitimitat de l’1 d’octubre: en són un exemple el degoteig de personalitats i formacions polítiques que n’han marxat (Poble Lliure, Lluís Llach o l’ara candidat Jordi Domingo) o el desmantellament de l’Assemblea de Representants, activa i democràticament representativa, substituïda per una aigualida Assemblea Territorial de la qual tenim ben poques notícies. Sobre tots aquests factors ha planat, d’una manera o altra, la figura de Comín, que ha anat consolidant una important quota de poder intern (facilitada per la conseqüent deixadesa del president Puigdemont, cada vegada més a prop de Junts i lluny del Consell) i per tant de responsabilitat de tot el que ha estat passant. L’apel·lació de Comín a la “experiència” o “expertesa” per demanar-nos el vot és una broma de mal gust: precisament la manera com ha gestionat el Consell no el fa mereixedor de continuar: cal renovar lideratges.

Montserrat Duran és l’aposta de #REvolucionemNos, la iniciativa d’un col·lectiu de registrats de diferents Consells Locals per oferir una opció que posa l’accent en l’assemblearisme i l’activisme; aquestes són, precisament, les característiques que em fan descartar-la. El Consell és una institució i les eleccions són per escollir el president d’aquesta institució, no un col·lectiu indeterminat que s’arroga la representació dels Consells Locals; un president, que al seu torn formarà un equip gubernamental i durà a terme una acció de govern, que no serà el resultat d’unes decisions de base assembleària: naturalment que s’escull i es fiscalitza el càrrec de baix a dalt, però després s’ha de governar de dalt a baix, situant el president en la cúspide de la necessària organització jeràrquica. De fet, Montserrat Duran ja va dir en un debat, en un moment de franquesa, que es presentava a les eleccions “perquè li havia tocat a ella”, una manera com una altra de rebaixar l’alta funció que ha de tenir el president del Consell.

(continuarà)

[Imatge: Vilaweb]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!