Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

29 de maig de 2022
0 comentaris

Tanca La Capona

Aquesta setmana ens ha arribat la notícia del proper tancament de la llibreria La Capona, de Tarragona. Si ja és trist assabentar-se del tancament d’un establiment comercial d’una certa significació o arrelament a una ciutat, més ho és si aquest establiment és (aviat, era) una llibreria, però és que encara hi ha una circumstància que fa més lamentable una baixada definitiva de persiana: amb la llibreria La Capona m’hi unia una estreta relació tant d’amistat amb els seus fundadors com d’estrictament comercial.

Quan va obrir, fa vint-i-cinc anys, la botiga del carrer Gasòmetre fou una arriscada aposta del Josep “Pito” Rovira, el Ricard Espinosa i el Pau Espinosa; als dos primers fa quasi mig segle que els conec. Dic arriscada com també podria dir valenta, ja que la seva decisió d’obrir una llibreria es produí en un moment en què el sempre problemàtic, empresarialment parlant, sector de la distribució i venda de llibres no albirava un horitzó esperançador: l’eclosió d’internet i de l’audiovisual i el qüestionament del llibre de text (taula de salvació dels llibreters) imposaven i imposen les seves innexorables lleis. Els tres amics partien, però, d’algunes fortaleses en el seu DAFO particular: una acreditada experiència en el sector, ja que provenien de la llibreria VYP, un altre conegut establiment tarragoní situat casualment al mateix carrer Gasòmetre i que tancaria portes poc temps després; també els afavoria una sincera concepció del llibre com una eina de cultura, de progrés i de dinamització ciutadana, que feia que la llibreria a obrir no perdés de vista la seva vocació de servei a la societat (com així ha estat) sense perdre de vista, naturalment, la seva imprescindible naturalesa mercantil; finalment, vull creure que en la decisió del Pito i els germans Espinosa va influir el convenciment que comptarien amb la fidelitat d’una part de la ciutadania de Tarragona i comarques properes, difícil de quantificar però qualitativament important. Efectivament, l’amistat o coneixença amb els seus fundadors i les bones relacions d’aquests amb els sectors més dinàmics de la societat civil de la ciutat (penso en la universitat, els cercles artístics o literaris, el mon casteller o el seguici popular, fins i tot les entitats polítiques o religioses) foren determinants per assegurar la continuïtat de l’establiment. Jo em considerava inclòs en aquest “nucli dur” de clients fidels, que no dubtàvem a anar al carrer Gasòmetre a comprar el llibre que volíem, prèvia consulta al Ricard (magnífic professional i millor persona!) i a pagar-lo a la caixa, diligentment atès pel Pau o algun altre dels col·laboradors (em resisteixo a parlar de treballadors). No cal dir que quan arribava Sant Jordi, La Capona era la parada de la Rambla escollida per adquirir el llibre pensat. No oblidem tampoc la continuada tasca duta a terme per la llibreria de forma paral·lela a la comercial: presentacions de novetats, tertúlies… en un ambient agradable i acollidor.

A finals de juny abaixarà la persiana per sempre. Fins llavors, posaran a la venda en liquidació les existències. Penso aprofitar l’oferta, que tindrà un punt de malencònic comiat. Els tres responsables han declarat que el motiu oficial de tancament és l’edat de jubilació. Encara que no han dit obertament que hi intervinguessin factors purament econòmics, és fàcil deduir que sí que n’hi havien quan ells mateixos han admès que no troben relleu per fer-se càrrec de la llibreria. Sembla ser que, tot i això, no tot està perdut i podria ser que alguna gestió entre ells i gent del sector, inversors, la universitat o algun altre referent determinant ens doni alguna notícia agradable. Però si no, aviat el local de dues plantes del carrer Gasòmetre restarà buit, amb el fatídic cartell de “lloguer” a la porta esperant que ser substituït per alguna oferta comercial mínimament atractiva. Tot podria ser que hi fes cap un basar o un restaurant ètnic de baixa qualitat. O, el que és pitjor, que romangui tancat per secula seculorum.

[Imatge: naciodigital.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!