Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

12 de maig de 2008
2 comentaris

Setmana del Còmic a Tarragona (i 5)

Dedico el darrer dia de la Setmana del Còmic, ahir diumenge, a fer un recorregut per les tres exposicions que figuren al programa.

M’esperen decepcions a les tres. La primera, organitzada per la gent de Delirópolis, la revista local de còmic “surrealista i d’art seqüencial”, està situada al Magatzem de la Cooperativa Obrera i és una sala una mica desangelada on els dibuixants de la publicació hi han penjat uns quants originals del seu treball. Una encarregada em regala (teòricament el venen) el catàleg de la revista que, tot i ser feta a Tarragona, està pràcticament tot en castellà. El catàleg, per cert, llueix a la portada un vistós logotip de l’Ajuntament: caldrà fer-ho saber a la flamant Oficina de la Llengua creada pel consistori?

Segona estació. El bar El Refugi, que acull una exposició de caricatures del Napi, està tancat, suposo que pel fet de ser diumenge. A través de les reixes, i enganxats a la porta, puc distingir els dibuixos que l’humorista tarragoní va fer en el seu moment a Benach, Bargalló i altres polítics de les nostres contrades.

Tercer i darrer fracàs. La mostra de dibuixos “Còmics del Pont”, resultat d’un taller de disminuïts psíquics, tampoc és visible. Està instal·lada a l’Hotel d’Entitats i aquell lloc, els diumenges a última hora del matí, sembla un mas robat. Dedicaré un apunt, algun dia, a l’Hotel d’Entitats de Tarragona, a l’aparcament de la Pedrera i al Palau de Congressos (està tot junt), un verdader despropòsit en tots els sentits.

Balanç de la Setmana? No tinc prou elements per jutjar-la. No he tret el nas en cap de les conferències ni dels actes programats. Tinc entès que als organitzadors no els mou un esperit comercial tipus Fira del Còmic de Barcelona, i això és lloable si el què es vol és promocionar aquesta disciplina com el que és: una de les facetes de la creativitat humana, que compta amb seguidors apassionats a tot el món.

 1. Hola, Jordi,

  El Servei de Política Lingüística de l´Ajuntament s´ha assabentat gràcies al teu bloc del que comentes sobre el catàleg de la Setmana del Còmic i ha pres les mesures oportunes perquè el problema no es repeteixi en properes edicions.

  No dubtis a fer arribar al Servei totes aquelles queixes, aportacions, etc. que creguis oportunes (politica_linguistica@tarragona.cat).

  Salutacions,

  Marina

 2. Senyor Jordi Casadevall i Camps:
  només avui he tingut el plaer de llegir els seus comentaris respecte a la setmana del còmic de Tarragona i m’agradaria fer algunes anotacions al respecte.
  Em plau constatar la seva absència a totes les conferències i els actes programats perque en aquest cas el seu sentiment de “decepció” no té fundament respecte als continguts del nostre event, que de fet són els que porten tot el pes que ens mou, això és, l’estudi de l’art seqüencial entés com un art sense complexes envers les altres manifestacions artístiques.
  Les decepcions que esmenta fan referència als locals dels que hem disposat per portar a terme practicamet sense ajudes la nostra iniciativa.Afortunadament hem contat amb la col.laboració desinteresada d’estructures com el teare magatzem de la cooperativa obrera amb l’inestimable col.laboració del senyor Sergi Xirinacs,així com el vestíbul de l’Hotel d’Entitats gràcies a la no menys inestimable finesa del senyor Pere Bronchales.si no fos per ells i aquests espais que vosté jutja inadequats aquests actes ni tan sols haurien pogut tenir lloc.
  En aquest cas entenc que la seva decepció deu anar orientada a l’ajuntament de Tarragona i no  a la setmana del còmic de Tarragona, per no haver pogut posar a disposició altres llocs més adients i populars a la nostra disposició, o per no oferir subvencions amb una substancialitat que permetin solucionar la manca d’espais efectius per dur a terme les iniciatives culturals d’aquesta mena.Esperem, i és probable que per aquesta segona edició tindrem a la nostra disposició una major col.laboració a aquests efectes.
  Respecte al catàleg i la seva redacció, sense ànims de polemitzar sobre aspectes culturals i lingüístics en els quals tots estem molt probablement d’acord, haurà de tenir en consideració el fet de que com a event neixent s’han d’establir encara una serie de relacions amb altres entitats  dins i fora el territori que poden enriquir i donar facilitats al nostre event. és la nostra intenció presentar mostres itinerants, catàlegs i altres projects en altres localitats dins i fora del territori per donar a conéixer la nostra iniciativa i fer-la créixer ja que l’idea de la setmana del còmic no és purament la d’un acte local si no que ens agradaria poder amb el temps i el prestigi adquirit per la serietat amb la qual estem disposats a tractar el tema, un caire internacional semblant al de la fira d’Angouleme, no en quant a forma i contingut si no en quant a plantejament d’estudi.és per aquest motiu que ens veiem orientats en determinats productes exposats “allende los mares” (com és el cas del catàleg) a facilitar la comprensió del projecte de cara als possibles feed-backs desitjats. Estudiariem la bilingualitat dels mateixos si disposessim del mitjans econòmics per fer-ho i en aquest sentit seria interessant una vegada més que adrecés les seves decepcions a les entitats corresponents.Jo personalment estaria encantat.Nobstant si hagués pogut assistir als actes programats hauria pogut comprovar la “catalanitat” dels mateixos.No sigui gaire sever amb les nostres pretensions de fer de la nostra ciutat un exponent internacional de l’art seqüencial, en aquest cas només hi han bones intencions que van més enllà de determinats conflictes combatuts a l’enèssima potència, li puc assegurar.
  En qualsevol cas em complau que aprovi la manca de pretensió lucrativa que ens desmarca d’altres events de caracter comercial i ens facilita així més temps i disposició per treballat els continguts que facin de la nostra setmana un event referent i respectat en tot allò que faci referència a l’estudi de l’art seqüencial com a art propiament dit.
  Sense robar-li més temps m’acomiado agraïnt la seva atenció i recomanant-li de tot cor l’assistència als actes programats per la propera edició, possiblement un dia que no sigui diumenge per evitar els inevitables problemes de clausura.
  atentament
  Miquel Villalba
  Director de DELIRÒPOLIS i co-fundador de la setmana del còmic de Tarragona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!