Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

8 d'abril de 2008
0 comentaris

Sabeu qui és Ernest Benito?

Jo tampoc ho sabia. Aquest senyor va ser diputat del PSC-PSOE al Congrés de Diputats entre 2004 i 2008. Anava de número dos per Tarragona. És el de la foto. Si féssim una ràpida enquesta entre amics, coneguts i saludats ens sortiria un grau molt baix de notorietat del personatge.

Un diputat és, per definició, el representant del poble. Cal que els ciutadans el coneguin, en sàpiguen la fesomia i la feina que fa i, a l’inrevés, cal que el diputat conegui i estigui en contacte amb els ciutadans. El nostre sistema electoral i, per extensió, polític, no afavoreix aquest tipus de feed-back, i redueix el parlamentari a un buròcrata que obeeix maquinalment el que li ve imposat per la cúpula del partit que li ha asignat un lloc concret a la llista de candidats. És només un número, una màquina de votar.

Quina diferència amb la tradició anglosaxona, on cada candidat es treballa la seva comarca o el seu barri i, si resulta elegit, manté una oficina parlamentària durant la legislatura, té un sistema àgil i eficaç de recepció de demandes, queixes i necessitats de l’electorat, amb qui manté una fluïda relació i que li fiscalitza la feina fins l’últim minut.

Ens calen noves legislacions electorals als diferents àmbits, nacional, municipal i estatal, que afavoreixin una regeneració democràtica i donin sentit a l’acte de votar i ser representat a cada assemblea: sistemes mixtos que combinin les llistes actuals (proporcionalitat política) amb els districtes uninominals (proximitat popular), llistes obertes, processos oberts i democràtics en la confecció de llistes per part dels partits, etc. Quantes vegades ho haurem de reclamar encara?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!