Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

14 d'abril de 2013
2 comentaris

Rambla amunt, Rambla avall

La Cambra de Comerç de Tarragona compleix enguany 125 anys i la Rambla Nova de la ciutat en farà 160 l’any que ve. El resultat de la unió d’aquests dos aniversaris ha estat un llibre, El comerç a la Rambla de Tarragona, pas a pas. Es tracta d’una recopilació de tots els comerços que hi ha hagut a la principal via tarragonina en el seu segle i mig llarg d’existència. De fet són dos llibres, perquè l’estudi separa les botigues entre les que estan a la vorera del sol (els números senars) i a la vorera de l’ombra (els números parells). En són autors Rafael Vidal i Ramon Giner, i el seu preu és de 30 euros.

No he tingut ocasió encara de fullejar-los però hi endevino tot l’interès que pot tenir una obra sobre la història de la pròpia ciutat, parlant de botigues que tots coneixem perquè continuen “vives” (que són 125 exactament) o bé de les que en el seu moment van haver d’abaixar la porta per sempre més (cent seixanta anys donen per molts canvis en l’activitat comercial d’una ciutat i en les necessitats o gustos d’una societat). De moltes d’elles segur que ni en teníem coneixement, però d’altres les hem aconseguit i formen part de la nostra memòria: em vénen al cap la llibreria Guàrdias, el taller d’enquadernació de la vídua Estela, la pastisseria Rovira, l’estudi del fotògraf Chinchilla o una casa que reparava bicicletes (que no en recordo el nom).

Una bona idea de cara a Sant Jordi, quan la Rambla Nova de Tarragona, habitualment animada, viu el seu dia més bulliciós.

[Imatge: foto Oriol Montesó; www.naciodigital.cat]

  1. Un parell de comentaris, la Rambla l’any vinent fa 160 anys, de fet l’any 2004 per conmemorar els 150 anys varem escriure un altra llibre que portava per titol els 150 anys de l’historia de la Raambla, i la botiga de bicicletes es deia Casa Barba 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!