Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

29 de març de 2007
0 comentaris

Quinto levanta…

Demà fa vint-i-cinc anys exactes que vaig acabar la mili. Sembla mentida com han canviat les coses en aquest temps. En aquella època no tant sols hi havia exèrcits de lleva, sinó que tot el procés del servei militar era sorprenentment anacrònic, començant pel vocabulari (la caja de reclutas, els mozos de reemplazo o la talla).  Això últim consistia en medir-te, pesar-te i al·legar alguna malaltia per intentar que et declaressin inútil (sic): de res no em van servir les meves diòptries.

El sorteig de destinacions (per cert, em va tocar Melilla) es feia amb un bombo com els del bingo, et donaven un petate amb diferents peces de roba, entre les quals uns calçotets blancs model "años ha". La vida de les casernes era regulada pels tocs de corneta (no sé si ara es fa això) que tocava el turuta: diana, fagina (menjar), retreta… Aquest era el moment més divertit: es formava la tropa amb la gorra treta i el sergent llegia l’ordre del dia següent, que ho disposava tot: les guàrdies, els menús, si tocava dutxar-se…

L’administració del regiment (en el meu cas, el tabor de Regulars) era extraordinàriament farragosa, amb un interminable anar-i-venir de papers signats i segellats comunicant les coses més nímies. El més sorprenent que vaig viure va ser l’estadística de cada companyia, que es feia mensualment: era una relació nominal dels comandaments, la tropa i… les mules. Una altra cosa curiosa era el pa (els famosos chuscos), el proveïment del qual anava a banda de la resta del menjar: cada dia calia passar el nombre exacte de soldats que dinarien a la caserna, per encarregar el nombre de peces a la unitat que l’elaborava.

Podria seguir amb anècdotes més personals, però comprenc que tampoc interessen massa. Només volia posar de relleu els enormes contrastos que separen vint-i-cinc anys de no res.

Rompan filas! Ar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!