Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

14 de juny de 2022
0 comentaris

Per amor a una ciutat: O’Shanahan

A la plaça de Las Palmas que du el seu nom, enfront de la seu del Govern canari, s’alça el monument al metge i escriptor Rafael O’Shanahan Bravo de Laguna, consistent en un bust de l’escultor José Perera Valido (dalt).

Descendent d’una estirp d’origen irlandès (els O’Shanahan s’establiren a les illes al segle XVIII), va néixer a la ciutat el 1901, cursà medicina a la Universitat de Madrid, on es doctorà en Psiquiatria el 1927. L’any següent s’establiria definitivament a Las Palmas, on exerciria la direcció de l’Hospital Psiquiátrico de Gran Canaria. El 1932 es casà amb Francisca Roca, filla del metge Antonio Roca Bosch (sota, la família passejant davant del Gabinete Literario).

Tota la seva vida romandria estretament vinculat a la vida cultural i intel·lectual de la seva ciutat natal. Col·laborà en diaris locals, fou director del Museo Canario (1956-1959), des d’on propiciaria el rescat de l’escola de Belles Arts Luján Pérez, amb problemes econòmics, i la creació del Teatro Insular de Cámara. Va fer venir escriptors com Vicente Aleixandre, Dámaso Alonso o Camilo José Cela i investigadors com el professor Fusté, de la Universitat de Barcelona, a parlar sobre la població aborigen de l’arxipèlag. Sota la seva presidència es recuperà l’arxiu de la Inquisició a Canàries.

Morí a Tafira el 1966. Una selecció de la seva obra literària fou publicada el 1991 sota el títol d’Ensayos sobre locura, arte y otras meditaciones.

[Informacions extretes de bienmesabe.org; imatges: statues.vanderkrogt.net i miplayadelascanteras.com]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!