Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

3 de maig de 2022
0 comentaris

Per amor a una ciutat: patrimoni salvat, de moment

Bartolomé Apolinario Macías (sota) fou una destacada personalitat en el camp de les ciències mèdiques. Nascut a Las Palmas el 1856, estudià a Montpeller, des d’on es traslladà a Pià, a la Catalunya Nord, on dirigiria el Nou Institut Ortopèdic fins el 1886, quan tornà a la seva ciutat natal on desenvoluparia una intensa tasca en favor dels treballadors, preocupat per les condicions higiènico-sanitàries i les malalties infeccioses de l’època i mogut per conviccions humanitàries i higienistes.

El 1888 fou testimoni directe del dramàtic abordatge de dos vaixells, Le France Sudamérica, fet que li va fer prendre consciència de la necessitat de construir un hospital al port per a obrers i navegants. El 1890 entrà, a desgrat seu, a l’Ajuntament com a regidor delegat del districte de Puerto, cosa que li posaria les coses més fàcils. Seva fou la iniciativa de constituir una fundació benèfica que impulsaria la Casa Asilo de San José, a la platja de les Canteras (1891), a més d’una escola i una parròquia al naixent barri de La Luz, la primera Casa de Socorro de la ciutat (1893) i un consultori mèdic (1894) d’assistència
i cures gratuïtes, avantçant-se sis anys a la primera llei que establiria aquest dret. El 1909 publicà l’estudi Baños de Azuaje. Aguas termo-minerales en Gran Canaria, on descrivia les característiques i aplicacions de les aigües termals. Parlant d’aigua, encara com a regidor decidí intubar les aigües d’abastiment públic procedents de la font de Los Morales, millorant així les condicions de salubritat de la ciutat. També fou conseller del Cabildo, des d’on reorganitzà l’hospital de San Martín i féu construir la leproseria de l’Hoya del Parrado, per tal de donar solució al sobredimensionament que patia l’hospital de San Lázaro de pacients amb aquesta greu malaltia. El doctor moriria a la seva ciutat natal el 1929.

La figura d’Apolinario és notícia aquests dies, i és que la seva casa, situada a la molt cobejada zona de la platja de Las Canteras i contigua a la Casa, ara Clínica, San José (esquerra, edificis els dos obra de l’arquitecte català Laureano Arroyo, per cert) ha estat salvada, almenys de moment, de la voracitat immobiliària. Es pretenia construir-hi un edifici de quatre plantes i local comercial però in extremis s’ha imposat el sentit comú i el govern ha paralitzat cautelarment l’ordre d’enderrocament, a l’espera de decidir el grau de protecció que demanda. És una bona notícia, ja que es tracta d’un patrimoni que no podem deixar perdre, tant pel seu valor arquitectònic i històric (fou una de les primeres edificacions de la platja) com d’homenatge a la figura del doctor Apolinario.

[Informacions extretes de Juan José Apolinario Cambreleng: El Dr. Apolinario Macías y su gran labor en el Puerto de la Luz a finales del siglo XIX, a mdc.ulpgc.es; imatges: eldiario.es, artemedicina.art.blog, miplayadelascanteras.com, laprovincia.es (foto, Santi Blanco)]

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!