Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

9 d'agost de 2022
0 comentaris

Per amor a una ciutat: les Rambles d’aquí

El carrer de Triana de Las Palmas és l’equivalent més ajustat a la Rambla Nova de Tarragona o a les Rambles barcelonines. És el paradigma de carrer cèntric, turístic, comercial i animat a totes hores. Al contrari que aquelles dues germanes catalanes, des de fa una colla d’anys és completament peatonal i la presència de bicicletes o patinets és, sortosament, mínima. En canvi, comparteix alguns dels seus inconvenients: creixent invasió de terrasses, tancament de locals tradicionals per donar lloc a adotzenades franquícies o un paisatge humà decididament foraster per estètica i comportament que en desnaturalitza l’essència autòctona.

Un diumenge al matí, fins i tot en ple estiu, pot ser el millor moment de la setmana per passejar-s’hi, fruir de la temperatura sempre benigna i badar, i a això em vaig dedicar fa dos dies. Hi havia, com casi sempre, un curiós senyor de melena llarga i blanca (a dalt) que entreté l’anar i venir dels vianants amb la seva guitarra i la seva peculiar manera de versionar cançons a canvi de la bona voluntat monetària.

Hi havia també altres personatges més o menys habituals d’aquell passeig: el motxiller de gos i bicicleta descansant plàcidament en un lateral o la dona de cap cobert amb mocador pidolant a la
sortida de la cafeteria. Abans, durant i després, més i més autòctons, visitants i turistes de la més variada condició, fins i tot un grup de comiat de soltera, totes vestides de groc llimona.

Abans d’ahir també em vaig topar amb dues activitats inesperades. Una partida d’escacs gegant (daltentre un noi asiàtic i una nena de pocs anys; va guanyar la nena jugant negres. Uns metres més enllà, una sessió de pintura corporal (esquerra, el que en diuen body painting). A la fotografia s’entreveu al fons la sastreria Arencibía, tancada des de fa algun temps.

Tornarem a parlar del carrer Triana. Per ser més exactes, Mayor de Triana. S’ho val. Parlarem dels seus edificis i elements urbans, d’indubtable interès.

[Imatges: cronistasoficiales.com, laprovincia.es (foto: J. Pérez Curbelo), i fotos de l’autor]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!