Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

19 de juliol de 2022
0 comentaris

Per amor a una ciutat: l’Ateneu del segle XXI

El passat mes de juny es presentà al castell de Mata l’Ateneo de Las Palmas. L’ateneu, oficialment Asociación Científico y Cultural del Ateneo de La Palmas, es defineix com una associació cultural, de caràcter provincial, lliure, independent, apartidista, aconfessional i plural, que pretén vehicular la cultura a través de la participació ciutadana, prop dels barris, i de la suma de perfils transversals.

Els ateneus, unes institucions molt característiques del segle XIX auspiciades per la burgesia de l’època, ja estan ben representats a Las Palmas pel Gabinete Literario, una prestigiosa entitat fundada el 1844 coneguda pel seu preciós edifici de la plaça Cairasco (dreta), però a la ciutat i al seu territori d’influència li feia falta un nou projecte més adaptat a la realitat actual. Així ho declaraven els seus promotors en conversa a La Provincia: “El ateneo del siglo XXI tiene esa raigambre de sabiduría, cultura, calidad, pero tiene que acercarse a todas las realidades y escenarios para ser espacio de encuentro en una sociedad crispada y responde a esa necesidad de reflexión conjunta y encuentro“. Només l’esment a un espai de trobada en una societat crispada ja fa venir ganes de posar-s’hi en contacte i participar-hi d’alguna manera. De fet, és el que faré en pic publiqui aquest apunt.

Beatriz Morales, professora de llengua castellana i poetessa, en serà la presidenta i Adrián Santana, historiador i doctorand com ella de la Universitat de Las Palmas, el director (a sota), que a l’entrevista afegien: “En nuestra ciudad faltaba una asociación transversal que uniera a varias personas de diferentes ramas y experiencias bajo un paraguas cultural y científico, un ateneo de debate y reflexión en una suerte de rebeldía en un tiempo de eslóganes y desinformación“. De nou comparteixo les seves paraules. Com a president honorari es comptarà amb Jerónimo Saavedra (que, sense proposar-m’ho, ja és la tercera vegada en un mes que apareix en aquest bloc, per raons diverses), que donarà a l’entitat un touch of class. A la junta directiva també hi seran l’escriptora Mayte Martín, vicepresidenta, el cronista Juan José Laforet, secretari, i Mariola Marrero, treso

El setembre, amb l’obertura de curs, està previst el començament de les activitats de l’Ateneo: “Los debates que abramos tendrán que ver con el desarrollo urbano, la participación ciudadana y la presencia de la cultura, que ha de acercarse a todos los niveles y conforma nuestra propia cosmovisión, sobre todo sabiendo que hay muchas personas alejadas de estos escenarios“. Desenvolupament, participació, cultura… per acostar-la a qui n’està allunyat. Una bona declaració d’intencions per a una entitat que pretén, des de la seriositat, la transversalitat, l’entusiasme i la joventut, elevar el nivell de la nostra societat. Ganes n’hi ha.

[Imatges: youtube.com, eldiario.es (foto: Alejandro Ramos), laprovincia.es (foto: Andrés Cruz)]

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!