Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

4 de febrer de 2009
2 comentaris

No ens rendirem mai

Aquest vespre, el professor Joan B. Culla ha pronunciat una amena, entenedora i didàctica conferència sobre la vida de Winston Churchill, en el marc d’una tongada sobre grans líders polítics que organitza el CaixaFòrum a Tarragona.

Ha passat revista des dels grans temes de la seva vida (la clarividència a l’hora de pronosticar fins on arribarien les ambicions nazis, el lideratge que va exercir sobre un país que es va trobar pràcticament sol defensant la llibertat de tot un continent o el seu paper com a dissenyador de l’Europa i el món sorgits de la Segona Guerra Mundial) fins a les petites anècdotes personals (l’única vegada que va pujar al metro a la seva vida o el seu invent de la V de victòria feta amb el dits).

De la vida del premier britànic, potser allò que més m’arriba al fons, i no per prou conegut s’ha de deixar de repetir, és la frase que va pronunciar en una de les seves xerrades radiofòniques: “No ens rendirem mai”. Amb ella, contribuïa a enfortir la moral d’una població desesperençada i desorientada (perplexa, potser?) per bombardejos, racionaments i privacions de tota mena.

No es van rendir mai. I van guanyar.

  1. La frase fou pronunciada al discurs adreçat al Parlament de Westminster el 4 de juny del 1940, un discurs conegut com a ‘We shall fight on the beaches’ algunes de les paraules finals són: ‘No arriarem la nostra bandera (..) Defensarem la nostra illa a qualsevol preu. Lluitarem a les platges, ens batrem a les pistes d’aterratge, pels camps i als carrers. Lluitarem als tossals.No ens rendirem mai.’
    Amén.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!