Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

18 de maig de 2015
2 comentaris

Municipals’15 (9: i els programes on són?)

Fent un vol virtual per les webs de les forces polítiques que es presenten a les eleccions de diumenge que ve a Tarragona, amb la intenció de documentar un apunt del bloc germà Propera parada…, vaig constatar el que ja em temia: la dificultat o impossibilitat d’accedir als programes electorals amb què compareixen les diferents candidatures. Entenem-nos: no estic parlant de grans declaracions de principis o de succints programes-marc sorgits de les cúpules dirigents de Barcelona (o de Madrid, encara pitjor), sinó de compromisos concrets sobre els temes que preocupen als ciutadans de cada municipi, en el meu cas Tarragona (impostos, mobilitat, infraestructures, neteja, polítiques socials, transparència municipal, què sé jo).

Com deia, vaig navegar ahir per les webs del PSC, CiU, PP i ERC, i no vaig ser capaç de trobar el programa respectiu ni d’accedir a l’enllaç corresponent a la relació de propòsits, objectius i actuacions (potser utòpics o irrealitzables, això és un altre tema) amb què cada candidatura es presenta a la lluita electoral. Diu això ben poc de les proclames que sentim contínuament, i amb especial èmfasi darrerament, sobre “transparència” o “processos de participació”. Insisteixo que no vaig ser capaç de trobar-los perquè de ser-hi bé que hi són, com les meigas gallegues. Una altra cosa és que s’amaguin perquè es furtin a l’opinió pública (vés a saber amb quines intencions), perquè siguin massa prolixos o avorrits (i què?) o, al contrari, perquè considerin que no val la pena exhibir per la seva excessiva vaguetat.

S’ha de dir tot, però. És altament significatiu, i potser podria ser objecte d’estudi, que formacions més minoritàries o que abanderen en aquestes eleccions propòsits de regeneració democràtica (real o fingida) sí que s’han molestat a concretar, en alguns casos amb meritori luxe de detalls, què pretenen fer si les natges dels seus candidats ocupen alguns dels preuats 27 escons del palau de la Plaça de la Font. En aquest sentit és de justícia destacar les aportacions d’Iniciativa per Catalunya, la CUP (formalment ben presentada, per cert), Ciutadans (més poti-poti, però compleix) o la candidatura localista Ara Tarragona.

Diuen que aquestes eleccions tenen lloc en un context de represa de l’interès en la política i en la cosa pública per part d’uns ciutadans que han decidit tornar a prendre el timó del seu destí. No sembla que algunes formacions, les més grans i les que més bon exemple haurien de donar, estiguin a l’alçada en aquest sentit. Potser s’ho trobaran el diumenge al vespre en forma de dramàtica baixada de vots.

[Imatge: www.protestantedigital.com]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!