Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

25 de desembre de 2008
1 comentari

Macià com a exemple

Avui fa 75 anys que va morir el president Macià i aviat en farà 150 del seu neixement. S’ha creat una comissió institucional amb l’objectiu d’organitzar diversos actes per reivindicar-ne la memòria i popularitzar-ne més la seva figura. Serà interessant veure quines facetes de la complexa personalitat del president es ressalten i quines queden a la penombra.

Com a tast, tenim el discurs del seu successor Montilla en la presentació de l’Any Macià, en el qual va emfatitzar la seva capacitat de pacte en les situacions políticament agitades que li va tocar viure. Molt bé, però caldrà reivindicar més coses del president Macià: el seu lideratge polític, que el va convertir en un “home d’Estat” més enllà dels partits polítics del moment; la seva popularitat, que es va posar de manifest allà on anava i que va culminar en l’impressionant comiat que va rebre ara fa tres quarts de segle; la seva independència respecte a qualsevol estratègia política que no tingués per centre Catalunya.

Serà interessant comprovar què es diu i què no de Macià els propers mesos, atès el nivell de la nostra classe política, en uns moments crucials que demanden unes virtuts molt semblants a les del primer president de la Generalitat republicana.

Per cert, a Macià li deien popularment l’Avi. Em pregunto quin tipus de parentesc hi ha avui entre Montilla i el país que presideix.

  1. És indudable que la veritable transició i principal estructura actual de l’Estat espanyol és va fer a la dictadura franquista des de l’any 1945 fins al 1975 i l’actual monarquia parlementaria és una mera perpetuació, continuació i confirmació d’aquella dita de que les partides es guanyen quan s’arreglen.

    Només cal escoltar els principals mitjans de comunicació d’arreu de l’Estat o escoltar els dicursos del rei per donar-se compter que la vertiat indudable és que gaira bé en la seva major part els subscriuria el mateix Francisco Franco.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!