Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

7 d'abril de 2013
0 comentaris

Gremis de marejants

Avui he visitat al Port de Tarragona l’exposició “Gremi de Marejants. 300 anys processionant per Tarragona”. El Gremi de Marejants, una de les associacions més antigues de la ciutat, ja no té com a funció la defensa dels interessos de la professió, que ha heretat la Confraria de Pescadors, ara la seva activitat és social i cultural. El tret més característic del Gremi, que té la seu a l’església de Sant Pere del Serrallo, són els dos passos que treuen per Setmana Santa, el Sant Sopar i el Sant Enterrament. A l’exposició podem contemplar les figures de tots dos. El primer té la particularitat de que diferents personatges del Serrallo van servir de models per als diferents apòstols, Judes inclòs. El segon (a la imatge) és obra del canongí Salvador Martorell. També podem contemplar els diferents estendards i banderes de l’entitat, així com documentació diversa i fotografies antigues. De visita obligada per tothom que tingui interès per la ciutat, la història, les tradicions o la vida social dels barris.

Davant de la sala d’exposicions està atracat, des de fa una colla de setmanes, el Katara, un megaiot de 124 metres d’eslora, amb heliport inclòs, que va costar 250 milions d’euros (diuen, no se sap amb certesa) a la família reial qatarí. Després de visitar la mostra del Gremi de Marejants, sorgit de la laboriosa feina dels pescadors en les seves humils barques, violenta una mica trobar-se aquest aparador del luxe petrolier. De fet, la zona on es troba atracat, el Port Tarraco, també és propietat d’un consorci qatarí, que el va adquirir per 60 milions d’euros.

Són xifres que maregen. De fet, tots aquests xeics del petrodòlar també són una mena de gremi de marejants, amb la diferència que mai portaran a braços cap Sant Sopar pels costeruts carrers de la Part Alta de Tarragona.

[L’exposició 300 anys processonant pot contemplar-se al Tinglado número 1 del Port de Tarragona fins el 21 d’abril; imatge, www.tinet.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!