Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

24 de desembre de 2008
0 comentaris

Fer Nadal

Quan jo era petit, recordo que en arribar aquestes dates vivíem esdeveniments que “feien Nadal”. La fira de Santa Llúcia, davant la catedral de Barcelona, feia Nadal. Sentir per televisió la cantarella dels nens de San Ildefonso feia Nadal. Quan el pare treia del traster les capses de cartró, plenes de boles, lluents i figuretes del pessebre, i l’ajudàvem a guarnir la casa, allò feia Nadal. L’olor inconfusible de l’avet feia Nadal.

Era un Nadal viscut amb més innocència, quan tocava (a l’octubre no es posaven llums al carrer, com ara) i on la tradició i els elements religiosos (les dues raons de ser de les festes) no es qüestionaven. Tot s’ha de dir, un tendeix a recordar una infància més edulcorada del que devia ser en realitat. La perspectiva del temps ho deforma tot, però llavors vivíem les festes amb més intensitat.

Avui no sé si tot el que envolta les festes “fa Nadal”. Em sembla que no gaire. Per exemple, fan Nadal les tristíssimes il·luminacions dels carrers? Fa Nadal un butaner (gloriosament passat a millor vida) al pessebre de Sant Jaume o uns avets il·luminats a pedals? Fan Nadal les fredes i adotzenades felicitacions (en paper o electròniques) que rebem d’empreses i associacions? Fan Nadal els parenoels penjats dels balcons, a joc estètic amb els llumets que fan pampallugues?

Potser hauríem de ser més fidels a la història, a les tradicions, a les generacions que ens han precedit, ni que sigui aquestes poques setmanes. Mentrestant, com a text a reflexionar, la contraportada de l’Avui va en aquesta direcció: davant del Nadal, ni cursis ni cínics. Signa l’article Carles Capdevila. I jo, que no vull ser ni cursi ni cínic, desitjo als meus amics lectors i comentaristes un bon Nadal i que el 200nou ens faci oblidar el 200buit.

[A la imatge, pessebre de l’Associació Pessebrista de Vilanova i la Geltrú]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!