Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

22 de juliol de 2008
4 comentaris

Felip Puig: calli una estona, home!

Les declaracions de Felip Puig, alt càrrec de Convergència, en les quals criticava el deficient català del president Montilla, fan molt més mal que bé. Són manifestament desafortunades. Després que, des de certs sectors, es critiqués el fet de tenir un president nascut fora de Catalunya i que es fes dir José (“com si un turc presidís Alemanya”, Salvador Sostres dixit), ara hem de sentir comentaris despectius en el sentit de que el mateix polític no acaba d’encertar amb les esses sonores i els pronoms febles.

Doncs a mi em sembla meritori l’esforç de Montilla per anar millorant el seu català dia a dia, una llengua que no és la seva materna i que va començar a sentir habitualment quan ja era adult. D’altra banda, l’atzagaiada de Puig és un pèssim exemple per tantes persones vingudes de fora immerses en un procés de familiarització, coneixement i ús de la nostra llengua, tinguin molta o poca habilitat pels idiomes i sigui quin sigui el seu grau de voluntat d’integració. Què pensarà el magribí o el sud-americà acabats d’arribar a casa nostra si, volent o necessitant aprendre el català, escolta les crítiques que rep el mateix president? Això l’estimularà o més aviat li farà veure amb recel el contacte amb la nova llengua?

Senyor Puig, calli una estona, si us plau. Deixi la feina als guionistes de Polònia. Posats a criticar, potser que incideixi més en els locutors de TV3. Aquests sí que han (haurien) de parlar un català perfecte! És la seva obligació professional i no s’hi esmeren gens ni mica.

  1. Penso que el senyor Puig hauria d’escoltar la mena de català que parla el seu soci Duran i Lleida. I, sobretot, no fer aquesta classe de crítiques, a menys que desitgi que el català quedi com una peça de museu!

  2. No si el principal problema no és que en Montilla parli un català espantós, la qüestió és que alguns catalans, posant aquesta persona com a President del nostre país, estan llençant el misatge a la resta d’immigració: fixeu-vos si té poca importància el català que fins i tot es pot arribar  a ser President de la Generalitat maltractant aquesta llengua!!!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!