Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

15 d'octubre de 2009
0 comentaris

Embossats

Rebo un correu d’aquests que es reenvien de forma piramidal. Es titula “L’estafa de les grans superfícies” i qüestiona obertament les campanyes que s’estan fent en contra de les bosses de plàstic dels supermercats. Entre altres dades i arguments, diu que les bosses són 100% reciclables i que no és cert que tardin 400 anys en desaparèixer sinó que es descomposen en mesos; també diu que per reciclar el plàstic cal una temperatura de 200º, mentre que per al vidre (reciclatge que està subvencionat) en calen 1.300º. Propaganda dels fabricants de bosses o de les companyies petrolieres? És possible. Però no deixa de fer pensar aquesta dèria, ara, justament ara, per desfer-se de les bosses de plàstic.

I comencen les preguntes: les bosses són l’únic que no es destrueix en segles? I tots els altres productes, ampolles, iogurts, plats per microones, precintes, etc.? Tot això desapareix o no? es recicla sí o no? No sé vosaltres, però jo cada dia de l’any faig un viatge al contenidor groc de sota casa.

Més preguntes: ja que tothom està tan sensible, per què les empreses no entren a fons amb la qüestió dels envasos, siguin de paper o de plàstic? Només cal donar-se una volta pels mateixos supermercats o grans superfícies que han abraçat entusiàsticament la fe anti-bosses: la quantitat de papers, cartrons, envolcalls i plàstics de tota mena que exhibeixen és realment sorprenent. Tot això és realment necessari, per molt que es pugui reciclar? De la propaganda, millor no parlar-ne.

Se’ns diu que a partir d’ara ens cobraran una petita quantitat per cada bossa que fem servir, per tal de desincentivar-ne l’ús. Doncs pel que fa a mi, em temo que no ho aconseguiran. Acostumo a comprar al súper tot tornant de la feina i, òbviament, no duré a sobre una bossa de roba ni menys un cabàs. I una altra raó: en contra del que diu la histèria anti-bosses de plàstic, no són d’un sol ús, perquè jo no les llenço a l’arribar a casa, sinó que les aprofito com a bosses de la brossa, que hauria de comprar més cares si no tingués de les altres.

Ecologisme? Sí. Que hem d’avançar cap una societat molt més respectuosa amb la naturalesa i el medi? Naturalment. Que hem de deixar un món millor a les generacions futures? Per suposat. Però per aconseguir-ho no serveix de res deixar el lloro sense xocolata, pobret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!