Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

28 d'abril de 2009
0 comentaris

Els quatre llibres d’aquest Sant Jordi

Tocaria parlar de la marxa de Carretero d’ERC, dels seus prolegòmens i de les seves derivades (la darrera, la protagonitzada avui mateix pel president regional del Camp de Tarragona), però millor en un altre moment, amb calma. Prefereixo comentar els llibres que em van arribar pel darrer Dia del Llibre + sant + aniversari. Són quatre:

Els laberints de la llibertat. Vida de Ramon Trias Fargas, de Jordi Amat, és la biografia del polític catalanista i liberal, fundador d’EDC i president de CDC, el primer que va denunciar el dèficit fiscal, un senyor de Barcelona. Un autèntic luxe per a la política catalana. “La llibertat i la igualtat -o la justícia social si ho prefereixen- són els objectius prioritaris de les societats contemporànies”. On he de signar?

Eduardo Galeano: Las venas abiertas de América Latina. És el llibre que el president Chávez va regalar al seu homòleg nord-americà Obama. Té els seus anyets, però aquest fet l’ha tornat a posar en òrbita. Una anàlisi històrica de la realitat socioeconòmica d’aquell continent, que ajuda a entendre moltes coses. “La pobreza no está escrita en los astros; el subdesarrollo no es el fruto de un oscuro designio de Dios“.

Mercè Rodoreda. Una biografia, de Carme Arnau. Treball sobre l’autora de La Plaça del Diamant, tant citada com mal coneguda. “No he de dir al lector que la Colometa està desesperada sinó que li he de fer sentir que ho està”.

Finalment, els Pensaments, de Joseph Joubert. Aquest pensador (que, per cert, no he sabut trobar a la Gran Enciclopèdia Catalana), secretari de Diderot i amic de Chateaubriand, va deixar uns dietaris i una correspondència d’on van sorgir els pensaments objecte del llibre. N’extrec un, a l’atzar, el número 1202: “No hi ha res millor que un entusiasme que té raó”. Hem començat parlant de Carretero, no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!