El temporal de vent remet després de tres o quatre dies, per sort. La gran ventada s’ha endut algunes vides i ha destrossat edificis i infraestructures. El que no s’ha endut, però, és una manera molt típica de reaccionar davant de catàstrofes d’aquest tipus, i que es manifesta en diverses facetes:
La primera, en l’immediat creuament de culpes i culpables. Teníem algunes persones de cos present, entre elles quatre nois, i els diferents responsables de la situació ja s’estaven fent entre ells tot tipus de retrets: que no hi va haver previsió i que no es va donar l’alerta, que no es va fer cas de l’alerta que sí que es va donar, que es va deixar que es fessin activitats amb el perill que comportava, que sí que es va prohibir fer aquestes activitats, que només es va recomenar no fer-les perquè no es podien prohibir… Els mitjans de comunicació, naturalment, encantats de la vida.
La segona, posteriorment, en el que podríem dir fase tècnica de les responsabilitats. Quan ha ocorregut una desgràcia (allò que no passa mai fins que passa), comencen a aflorar tot tipus d’irregularitats: construccions tècnicament deficients, projectes sense visar, partides pressupostàries per arrenjar-ho que no s’arriben a executar. Per cert, sembla ser que l’Ajuntament de Sant Boi va destinar 1,5 milions d’euros per acondicionar les grades del camp de rugbi: unes grades certament luxoses, si ho haguessin fet, no creieu?
La tercera, en l’actuació d’una vella coneguda d’aquest país, FECSA, i la seva política de no informació. La celeritat que té per cobrar-nos els rebuts bimestrals desapareix quan es tracta de restablir el corrent elèctric. Tres dies fa que no tenen llum en alguns indrets. Avui he conegut de primera mà l’experiència d’un alcalde del Camp de Tarragona, desesperat per haver de lidiar amb una població a les fosques i amb la política desinformativa de la companyia elèctrica.
La ventada ha produït pèrdues irreparables, però no s’ha endut una certa manera de fer (o de desfer) de polítics, mitjans de comunicació i companyies de serveis.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!