Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

8 d'agost de 2014
0 comentaris

Ebola

Prèvia: no sóc metge, ni biòleg, ni res que se li assembli, sóc de lletres. Dit això, m’agradaria fer algunes disgressions al voltant de les notícies que van apareixent aquests dies sobre l’epidèmia d’Ebola.

Si se’ns ha informat bé, sembla que aquest virus és altament contagiós però només mitjançant el contacte per líquids corporals. Llavors em pregunto a què vénen aquestes espectaculars mesures de seguretat per traslladar un religiós espanyol a un hospital de Madrid: un avió habilitat, una cambra d’aïllament, tots els portadors vestits com si fossin astronautes, ampli desplegament policial… Els responsables de la cosa sanitària espanyola ja s’han afanyat a dir que no hi ha cap mena de risc per a la població: no m’estranya, a la vista de les espectaculars (i una mica teatrals) mesures preses per al trasllat i internament del missioner. Potser no ho són tant, o almenys això és el que diuen representants dels treballadors, que no perden pistonada per veure l’ampolla mig buida per qualsevol cosa que passi.

Em pregunto si tantes mesures de seguretat per al religiós espanyol s’hauran observat per als innombrables afectats que segueixen en terres africanes. La resposta és no: aquests no tenen dret ni a una planta d’hospital buida per a ells, ni a un trasllat com si fossin bombes nuclears, ni a un seguiment i observació les vint-i-quatre hores del dia, posant de manifest, de nou, la profunda desigualtat que segueix existint entre allò que abans en déiem “nord” i “sud”. Tampoc tindran dret a aquestes especials mesures de protecció dues professionals que acompanyaven el religiós en la meritòria tasca de cuidar malalts a Sierra Leone: la raó és que no són espanyoles. Les discriminacions per raó d’estat arriben a aquests indecents extrems. Els “no nacionalistes” decidint les condicions de vida de la gent en funció de l’escut que exhibeix el passaport dels afectats.

[Imatge: micrografia electrònica de particules del virus; Viquipèdia]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!