Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

1 de desembre de 2011
1 comentari

Doncs sí, Espanya ens roba

Nova tempesta en un Parlament, el de Catalunya, que sempre s’havia caracteritzat per ser un fòrum on es respectava la llibertat d’expressió i les bones maneres. Sembla que ja no. Les intervencions de López Tena usant recurrents expressions com “espoliació fiscal” o “Espanya ens roba” han ferit la sensibilitat de Jordi Cañas, diputat de Ciudadanos, formació política que excel·leix en l’art de crear falses polèmiques i divisions artificials entre la societat. Doncs bé, la protesta de C’s ha estat acceptada per la presidenta del Parlament, que sembla ser que no tolerarà més aquest tipus d’expressions a la cambra catalana perquè són “injurioses” contra l’estat.

Només les ments de determinades formacions polítiques, amb plena consciència de voler manipular els conceptes, confonen la polisèmia del mot “Espanya”. Com se sap, la polisèmia és aquella propietat que tenen determinades paraules amb més d’un significat. Quan diem (jo també, senyora de Gispert) que “Espanya ens roba” no ens estem referint a la població espanyola, ni tan sols al país com a tal, sinó a Espanya-poder, Espanya-estructura jurídica o Espanya-tinglado-molt-ben-muntat. De manera que, d’insults, cap. Amb el terme “espoliació” (que no espoli) passa una mica el mateix. En sentit literal pot designar un fet delictiu, però no quan se’n fa un ús figurat. Tothom ho entén, però hi ha algú que no ho vol entendre.

Si aquest tipus d’afirmacions ofenen i s’han de censurar en seu parlamentària anem molt, però que molt malament. La llibertat d’expressió és un valor suprem en una societat democràtica com la nostra, i els seus límits han de ser molt concrets i justificats, però no tan discrecionals com els imposats per l’actual presidenta.

La cirereta final de l’episodi Tena-Cañas-de Gispert ha resultat ser bastant agre, amb desqualificacions de López Tena cap a la presidenta del Parlament (per cert, manipulades per algun mitjà), que han merescut una reprovació formal cap el de Sagunt. No comparteixo aquestes desqualificacions perquè no és l’estil de fer política que vull per al meu país, però tampoc crec que calgués arribar als extrems de la reprovació. El que deia de bon principi: dos valors tan preuats al nostre Parlament com la llibertat d’expressió i les bones maneres no passen pel seu millor moment. És una verdadera llàstima.

  1. La dignitat la té tothom… fins que els fets la fan desapareixer. En el cas de la MH presidenta, aquesta senyora ha perdut tota dignitat al censurar una de les funcions que té qualsevol Parlament… A no ser que aquesta MH senyora vulgui un Parlament indigne (que tot podria ser!).

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!