Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

7 de desembre de 2009
11 comentaris

Doncs no, la paella no porta ceba

Cas tancat. La paella no porta ceba, tal i com jo defensava. La raó, però, no la sabia: resulta que la ceba estova l’arròs, i el de la paella ha de quedar solt i amb una certa consistència. Explica el mestre Fàbrega, a més, que no parteix d’un sofregit, sinó d’un brou.

Sembla que el malentès de creure que s’ha de posar ceba a l’arròs prové del fet que al Principat és més comú l’arròs a la cassola, que sí porta sofregit i queda més caldós. Són dues maneres molt diferents de preparar-lo, ambdues suculentes, per cert. Bon profit.

[Agraeixo les aportacions dels blocaires Jaume Fàbrega, Antoni Rigol i Roser Giner]

  1. La paella en ceba és un plat que sovint s’ha preparat a certs indrets al País Valencià i l’arròs resta solt i amb una consistència més digna e insuperable que la de la pròpia paella valenciana amb molt més ingredients que poden estovar encara més que la pròpia ceba. 

    Per què a la paella en ceba al País Valencià és fa en ganyes de batexo eixut, creïlles i floricol que aboserveixen el suficient caldo per restar més eixut que el d’una paella normal i corrent.

  2. Però n’hi ha una variant que és molt més antiga que la fideuà que és diu paella en ceba i amb l’arròs molt més aixust i consistent que la pròpia paella valenciana.

  3. Hola Jordi, crec que t’hi has precipitat, com que la paella no porta ceba? De quina paella estem parlant? Primerament caldria centrar el concepte, crec modestament, i després, parlar-ne. Si per paella et refereixes a la hortolana, de pollastre i conill, d’acord. Si et refereixes a la paella en general, caldrà matisar, amic meu, que tot no són peladilles i cascú es cascú, per cada contum de cada poble, és clar. Hi ha territoris on la paella no porta ni verdura, així que, compte! No deixis el tema tancat.
    Perla

  4. Hola amic Jordi, sembla que el tema no deus tancar-lo tan aviat. Segons el tipus de paella a què et referisques, portarà, o no, ceba. Si parles de la paella hortolana, doncs no, efectivament no porta ceba, tradicionalment, és clar. Si et refereixes a d’altres paelles, hauràs de tenir el compte el territori, el costum i els ingredients i sobre això, parlar. Conec diverses paelles que tenen ceba, una en concrec amb creïlla i ceba i abadejo que està per a llepar-se els bigots, en hivern i en temps de fred, això sí. Així, que això de la paella, com diria el clàssic musical, depen…
    Perla

  5. Al Principat la tradició era fer arrós a la cassola, però la modernor dels anys 60 i els turistes van fer que aquest plat sucós i boníssim fos substituït a moltes cases per la paella Una paella, que evidentment feien o fan amb un sofregit de ceba i sense garrofó.

  6. Sé que arribo 2 anys tard, gairebé però no em sé estar de dir que la paella NO porta ceba. Hi ha molts tipus d’arròs i alguns sí que en porten però no la paella. Com bé t’han informat l’arròs de la paella ha de quedar “sequet i soltet” perquè la paella estiga ben bona i la ceba fa que això siga impossible. Si li poses ceba de ben segur que t’eixirà un arròs i estarà bo, però no s’assemblarà a la paella, jo crec.

    Per a més informació i com a curiositat, t’he de dir que la paella tradicional és la de l’horta de València. És un terreny de molt de cultiu de sembra de verdures i hortalisses i també molta marjal on es cultivava molt d’arròs. La paella es feia del que es cultivava al camp i es posaven el que tots ja sabem: tomata, bajoques, garrofó, fins i tot carxofes i pebrera. Pel que fa a la carn, s’utilitzava la de les rates que corrien pel camp, que era el que es tenia a mà 🙂 Ara fa fàstic pensar-ho, però supose que serien ratolins de camp ja que la gent no s’ha mort de menjar paella i aquesta ha perdurat fins als nostres dies.

    Així que la paella és, a més d’un símbol folclòric autòcton, un menjar tradicional valencià. Així que del que es faça fora del País Valencià, nosaltres no en responem. Que li diguen paella o el que vulguen 😉 Això sí, tenim un secret encara més autòcton que a cap lloc tret d’ací coneixen i que supera amb escreix la paella: l’arròs al forn. Vos convide a tastar-lo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!