Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

17 de maig de 2010
2 comentaris

Dia Internacional contra l’Homofòbia

Avui s’ha commemorat per primera vegada a Tarragona el Dia Internacional contra l’Homofòbia. L’acte, organitzat per H2O i l’Ajuntament, ha consistit en una xerrada sobre prevenció de conductes discriminatòries, a càrrec de dues representants dels Mossos d’Esquadra. Ha estat realment una jornada històrica, tal i com ha recalcat la regidora Pelegrín, que ha presidit l’acte, ja que el Pati Jaume I, del mateix Ajuntament, lluïa la bandera de l’Arc de Sant Martí també per primer cop.

No és gratuït dedicar una jornada a parlar d’homofòbia. Sempre n’hi ha hagut i continua havent-n’hi, molta. Evident o amagada, discriminatòria o ridiculitzant, criminal o banal. Des de l'”inocent” insult a l’escola (la xerrada d’avui era una adaptació de les que Mossos fan als col·legis) fins al condemnat a mort per ser com és (una vintena d’estats al món ho contemplen als seus codis penals). No fa falta anar gaire lluny per conèixer casos d’homofòbia: fa ben poc un dels membres de l’H2O va veure com se li negava la possibilitat de llogar un pis a ell i a la seva parella. Els comentaris del propietari no tenien desperdici (“és que vaig tenir problemes amb una altra parella de gais…”). Homofòbia de la bona.

Les causes? Tot i conflueix, la incultura, la desinformació, les pors atàviques, a vegades la mateixa autorepressió dels interessats. Però també l’acció tenaç i persistent de grups ultraconservadors, dictadures de tot signe, ortodòxies religioses, societats patriarcals. Dos exemples ben recents per comprovar en quines mans està encara el món: Benet XVI (“el matrimoni entre persones del mateix sexe és antinatural”) i Evo Morales (“el pollastre hormonat en granges provoca desviacions sexuals”).

Si els líders mundials pensen i diuen aquestes coses, no ens ha d’estranyar que la resta de mortals tinguin el capteniment que tenen. Potser caldria començar per aquí. La caporal de Mossos que ha fet la xerrada d’avui ha animat tothom a denunciar qualsevol conducta homòfoba, gran o petita. Em pregunto, i per què no denunciem el Papa o el president de Bolívia? A veure què passa.

[A la foto, manifestant gai detingut el passat 15 de maig; és a Minsk (Bielorússia), però podrien ser molts altres llocs del món]

  1. La plazoleta de Farray ( Las Palmas G.C. ), acogió ayer un singular acto de conmemoración de este día con una besada pública y masiva de màs de cien personas convocadas por el colectivo de lesbianas, gays, transexuales y bisexuales.

    Imagen de uno de los besos durante la celebración del Día Mundial Contra la Homofobia y la Transfobia en la plazoleta de Farray.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!