Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

28 de juny de 2013
0 comentaris

Dia de l’alliberament LGTB: bones notícies

Avui és el dia de l’alliberament gai. Quaranta-quatre anys després dels fets de Stonewell, els seus iniciadors es poden sentir raonablement satisfets de tot el que s’ha aconseguit fins ara en el camí cap un món ple de llibertat i sense cap mena de discriminació per raó de sexe o orientació sexual. Els darrers mesos han estat particularment decisius en aquest aspecte, i convé recordar l’aprovació de legislacions favorables a França i Gran Bretanya i una sentència particularment significativa als Estats Units (tot just ahir), superant poderoses, persistents i a vegades violentes campanyes dels intransigents de sempre. Victòries que no haurien de fer oblidar els forats negres que periòdicament els mitjans ens recorden: Rússia, Llatinoamèrica, Iran, països africans… on la censura, les prohibicions i les persecucions a gais i lesbianes estan a l’ordre del dia.

Al nostre país, sortosament, les coses ja fa temps que pinten millor. Les resistències de sempre (la dreta, les esglésies, determinats sectors socials) no impedeixen el lent progrés cap a una normalitat absoluta. Al costat de la meritòria lluita de grans i petits col·lectius distribuïts per tot el territori i de la gestió de les administracions públiques, que alguna cosa fan, valguin dues notes anecdòtiques dels darrers dies. El TERMCAT, l’organisme encarregat de fixar la terminologia catalana, acaba de publicar la corresponent al col·lectiu LGTB. La segona, encara més anecdòtica, és la fugaç aparició d’un home fent-li l’ullet a un altre a l’anunci televisiu d’enguany d’una coneguda cervesa mediterrània d’ambientació hipster i xupi-guai. Pràcticament imperceptible, no fos cas que connotés la més masculina de les begudes de la nostra societat, però la presència gai hi és.

I pel que fa a Tarragona, la notícia és que aquest any s’hi celebra la manifestació del 28-J de tot Catalunya. És especialment meritòria perquè no recordo cap altra mobilització social que en els darrers temps hagi apostat tan decididament per la descentralització fora de Barcelona. Qui ho havia de dir. Després de la concentració, on actuaran Dames i Vells, sopar popular i festa al Parc Saavedra.

Que no se m’oblidi. Els amics de l’H2O, l’associació GLTB del Camp de Tarragona, han atorgat els premis anuals per votació popular, que han estat els següents: la Ploma Daurada (la bona) a Idem TV, un canal especialitzat en temàtica homosexual; la Ploma de Plom (la dolenta) al ministre Jorge Fernández Díaz, pel seu constant menyspreu al col·lectiu; i dues mencions honorífiques més, per a les transsexuals Gina Serra i Joana López. Felicitacions a la primera, la tercera i la quarta, i ajoyagua al segon.

[Imatge: els premis d’H2O es van concedir ahir a la Casa Rull, de Reus; foto H2O, www.reusdirecte.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!