Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

20 d'agost de 2012
0 comentaris

Com criatures

L’onada de calor segueix el seu curs amb lamentable eficàcia. Més que una onada és un tsunami perquè va arribar i dura i dura, com les piles aquelles. Per als mitjans de comunicació, les fortes calors constitueixen un filó d’allò més benvingut, tot i que les notícies, en sí, són les mateixes de cada any: turistes xipollejant a les fonts públiques (però que no estava prohibit, això?), la creu lluminosa d’una farmàcia senyalant els quaranta graus (que òbviament no es corresponen amb la realitat, però qui ha parlat d’objectivitat?), platges on no es veu la sorra de tanta gent com hi ha (i fugen de la calor!), etc.

Però al costat d’aquestes previsibles notícies, cada any s’hi colen també els també previsibles consells contra la calor. Són d’una obvietat que espanta, però els hem de sentit vulgues que no: que beguis aigua, que et vesteixis còmodament, que evitis les hores de més sol, que caminis per l’ombra… Des que el món és món, totes les cultures, totes, s’han adaptat a les circumstàncies meteorològiques, sense tenir cap coneixement científic especial, guiant-se només pel sentit comú, de manera que si en un lloc feia calor, lògicament caminaven per l’ombra sempre que podien i bevien aigua per poca que en disposessin. Naturalment! Fins i tot els animals ho fan, és l’instint de supervivència.

Però al segle XXI el Telenotícies ens ho ha de recordar. Potser no sorprenen tant aquests consells, atesa la progressiva infantilització de la nostra societat, la que es deixa portar per una administració paternalista, en qui ha delegat tota responsabilitat. Ens han de dir per on hem d’anar, com hem de llençar les escombraries, què hem de fer quan fa calor o fred… I quan alguna cosa falla, tothom a queixar-se, és clar. Com criatures.

[Imatge: www.araponent.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!