Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

24 de maig de 2013
0 comentaris

Coloms i periquitos

Els fets: una coneguda marca de roba, que comença per “ni” i acaba per “ke”, empresa equipadora del Barça, decideix fer una impactant acció publicitària consistent en vestir l’estàtua barcelonina de Colom amb una samarreta de l’esmentat equip de futbol. Condicions per fer-ho: té el permís de l’Ajuntament perquè el monument està en restauració i s’hi pot fer propaganda d’aquest tipus, l’acció no malmet el monument, s’hi estarà dues setmanes i el consistori rebrà 100.000 de l’ala que destinarà a serveis públics del Casc Antic.

Les reaccions: com que en aquest país (i el del costat, del qual encara depenem) no hi ha res més important de què discutir o queixar-se, la idea de revestir el descobridor d’Amèrica ha generat una onada de comentaris desaprovatoris, descomunal en relació al fet causant, certament anecdòtic.

Bàsicament, la crítica es divideix en dos grans grups. Un és de caire polític i s’inscriu en les rutinàries desqualificacions que fa tota oposició contra un govern, en aquest cas contra l’alcalde Trias. Res, ni cas.

L’altre grup té més interès perquè està protagonitzat pels socis de l’Espanyol, que es queixen de que amb aquesta acció Barcelona discrimina una vegada més el seu club mentre privilegia el Barça, identificant aquest amb un dels símbols de la ciutat més coneguts tant per veïns com per forasters. Certament es tracta d’una pataleta fora de lloc. En contra del que defensa l’equip blanc-i-blau, l’Espanyol i el Barça no tenen ben bé un nivell equivalent a la ciutat, ni les seves realitats sòcioesportives són comparables, ni la significació extra-esportiva és la mateixa. Les coses són així. Que també sigui un club de Barcelona (tot i que hagi acabat construint l’estadi en un altre municipi) no vol dir que sigui parangonable al cent per cent amb el Barça. De manera que, si s’acceptés aquesta realitat, sobrarien totes aquestes reaccions, encapçalades per un president que sembla que no ha oblidat un desafortunat comentari de l’alcalde Trias, fa molt de temps.

Sobre aquest tema, encara avui hi ha hagut unes declaracions del diputat Turull, aquell polític convergent amb pinta de seminarista. Resulta que Turull és “periquito” i ha deixat anar aquesta pregunta: “què diríem si vestissin l’estàtua de Colom amb la roja? Home, senyor Turull, no vulgui comparar la relació Barça-Espanyol amb la relació Espanya-Catalunya. Als espanyolistes (de l’Espanyol, vull dir) no els ha de molestar la samarreta de Colom, i si els molesta podrien fer el mateix: vestir el senyor Cristòfor durant dues setmanes més amb els colors blanc-i-blau i aquí s’acabaria la història perquè cap barcelonista, ni un, es queixaria. En canvi, a molts sí que ens molestaria la “ditxosa” samarreta vermella. El senyor Turull sap perfectament perquè ens molesta i en les seves mans està, en tant que diputat, que no es dugui mai a la pràctica la peregrina idea d’abillar Colom amb una samarreta espanyola, estrangera per tant.

[Imatge: foto EFE; www.el9.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!