Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

12 de febrer de 2014
0 comentaris

Avui és Santa Eulàlia

“El dia 8 d’octubre [de 1451] la reina Maria, declarada fervent i singular devota de santa Eulàlia, volgué visitar la capella de la cripta i examinar ella mateixa l’estat de la relíquia. La reina anava acompanyada d’un nombrós seguici en el qual figurava l’arquebisbe de Tarragona, Pere d’Urrea; el bisbe de Vic, Jaume Cardona, i molts cavallers i donzells, així com molts eclesiàstics i ciutadans de significació, enumerats en el document que ens transmet la notícia.

‘Diu aquesta informació que van obrir la tomba gran de pedra situada a la capella de sota l’altar major, i a l’interior van trobar una tomba petita de pedra marmòria de dos pams i mig de llargària per un pam d’alçada, en la coberta de la qual hi havia la següent inscripció:

Hic requiescit corpus beate Eularie, barchinonensis virginis et martiris Xti. et quod in vasculo isto fui positum anno Incarnacionis Domini Millesimo Tricentesimo Tricesimo Nono, sexto idus julii.

‘Fan constar que els ossos i les cendres del cos de la santa estaven embolcallats amb un drap d’or antic de diversos colors, esquinçat, i que aquests ossos i cendres foren besats i olorats per la reina, els prelats, els consellers i altres dels presents, i que novament foren recondits en la tomba.

‘El text fou redactat per Bartomeu Sallent, secretari reial i notari públic, per requeriment repetit dels assistents a l’acte.”

[Extret d’Agustí Duran i Sanpere: Barcelona i la seva història. L’art i la cultura. Curial. Barcelona, 1975]

[Imatge: sepulcre de la santa, a la catedral de Barcelona; www.sapiens.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!