Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

5 de febrer de 2013
1 comentari

Anuncis que em posen nerviós (48: un de Gallina Blanca)

L’escena.

Primeríssim pla de diferents viandes, verdures, cuixes de pollastre… submergides en aigua bullent. La veu en off ens informa que el caldo (que és el producte publicitat) ja no es fa de pressa i corrents, sinó molt lentament.

El missatge.

Com acostumen a fer aquest tipus d’empreses alimentàries, de tant en tant els dóna per apostar la carta de l'”autenticitat”, el “fet com a casa”, el “casi tant bo com el de la mare” o, com en aquest cas, “a foc lent”, com s’havia fet tota la vida.

Per que em posa nerviós?

A banda de la impostura que suposa intentar colar-nos un producte completament industrial com si fos natural i casolà, es faci en cinc minuts o en tres hores, l’anunci està amanit amb unes cursilades que feia temps que no sentia: “l’api es baralla amb el pollastre”, “les pastanagues escriuen poemes al porro”… per intentar fer més líric el procés d’elaboració del brou. 

“Les cebes ploren d’emoció…”. Això mateix, per plorar.

[Imatge: www.gallinablanca.es]

  1. Doncs a mi el que més em molesta és l’ús del terme ‘natural’ que, en el fons, no vol dir res. És un terme semànticament buit, ja que no es pot definir ni llunyanament amb precisió. És un terme connotatiu, que suggereix no sé quines refinades virtuts.

    Fixem-nos a més que quan els ingredients bullen 5 minuts no es fa servir el terme ‘natural’; quan bullen tres hores, no. O sigui que ‘ser natural’ vol dir ‘bullir poc’? Vet aquí una nova accepció que fa encara més confús el terme.

    Pel que fa al concepte ‘producte completament industrial’ no és gaire més encertat. Seria possible deixar de confondre les propietats gastronòmiques dels aliments amb les propietats alimentàries i amb els perjudicis d’un aliment en principi saludable? Barrejar-ho tot no ajuda a la salut ni a la gastronomia.

    I, finalment, emulant Cató el Censor: senyors Carulla, per a quan l’Avecrem etiquetat en català?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!